Redactia.ro
Home » Știri » Vestea momentului pentru viitorii părinți! Cum se calculează indemnizația pentru creșterea copilului în 2024 și ce acte ai nevoie

Vestea momentului pentru viitorii părinți! Cum se calculează indemnizația pentru creșterea copilului în 2024 și ce acte ai nevoie

În România, perioada de concediu de creștere a copilului aduce o serie de drepturi și beneficii pentru părinți, indiferent dacă sunt mame sau tați. Una dintre acestea este indemnizația lunară acordată de stat, care îi ajută pe părinți să facă față financiar pe durata acestui concediu, care poate dura până la doi ani.

Calcularea indemnizației pentru creșterea copilului în 2024 și procesul de solicitare implică anumite criterii și documente esențiale.

Cum se calculează indemnizația pentru creșterea copilului în 2024

Potrivit legislației românești, atât mamele, cât și tații au dreptul să beneficieze de concediul de creștere a copilului și, implicit, de indemnizația aferentă. Pentru a primi acest drept, părintele trebuie să îndeplinească anumite criterii legate de veniturile realizate anterior nașterii copilului.

Este necesar ca în ultimele 24 de luni anterioare nașterii copilului să fi realizat venituri impozabile timp de cel puțin 12 luni consecutive. Aceste venituri pot proveni atât din salarii, cât și din alte forme de venituri asimilate salariilor, care sunt supuse impozitului pe venit.

Există și situații în care unul dintre părinți poate beneficia de indemnizație chiar dacă nu a avut venituri în ultimele 24 de luni. Aceste situații includ însoțirea soțului în misiune permanentă în străinătate, beneficierea de indemnizație de șomaj, de concediu fără plată pentru formare sau perfecționare profesională, pensie de invaliditate sau alte circumstanțe specifice.

Ce venituri se iau în calcul

Pentru calcularea indemnizației, se ia în considerare media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din cele 24 anterioare nașterii copilului. Indemnizația lunară va fi în valoare de 85% din această medie a veniturilor nete. Totuși, există un interval în care se încadrează suma indemnizației, conform legislației. Aceasta nu poate fi mai mică de 1.495 de lei pe lună, dar nici mai mare de 8.500 de lei pe lună, indiferent de veniturile anterioare ale părintelui.

Procesul de solicitare a indemnizației de creștere a copilului implică depunerea unui dosar la primărie sau la DGASPC. Acest dosar trebuie să conțină o serie de documente, printre care se numără actele de identitate ale părinților și copilului, certificatul de naștere al copilului, livretul de familie, certificatul de căsătorie și adeverința de la angajator care atestă veniturile realizate în ultimele 12 luni. De asemenea, în cazul în care tatăl solicită concediul, este necesară o declarație pe propria răspundere în care acesta să declare că mama nu beneficiază de acest drept.

Părintele care a solicitat inițial acest drept poate renunța oricând la el, în favoarea celuilalt părinte. De exemplu, dacă mama decide să se întoarcă la serviciu când copilul împlinește un an, tatăl poate intra în concediu de creștere a copilului până când acesta împlinește doi ani.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: