Redactia.ro
Home » Știri » Înscrieri clasa pregătitoare 2019: Ce acte sunt necesare

Înscrieri clasa pregătitoare 2019: Ce acte sunt necesare

Înscrieri clasa pregătitoare 2019: Ce acte sunt necesare

Luni, 4 martie 2019, au început înscrierile pentru clasa pregătitoare, numită și clasa zero. Părinții pot depune cereri de înscriere până pe 22 martie.

Conform metodologiei în vigoare, în clasa pregătitoare pot fi înscriși copiii care au împlinit vârstă de 6 ani până la 1 septembrie 2019.

În cazul în care părinții/tutorii/împuterniciții legali ai căror copii împlinesc vârstă de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2019 inclusiv vor să-și dea copiii la școală, aceștia își pot să-și înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare.

Evaluarea dezvoltării psihosomatice a copiilor se efectuează sub coordonarea Centrului Judeţean/al Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE/CMBRAE) în perioada 26 februarie – 20 martie.

Până în 9 martie, fiecare unitate de învățământ în care se organizează clasa pregătitoare este obligată să instituie Ziua Porților Deschise.

În această perioadă, părinții, copiii și alter persoane interesate pot să viziteze spațiile în care își vor desfășura activitatea clasele și pot vorbi cu personalul unității de învățământ care se ocupă de această activitate.

Totodată, unitățile de învățământ au obligația de a afișa numărul de clase pregătitoare care vor funcţiona în anul şcolar 2019-2020.

Metodologia de admitere în clasa pregătitoare prevede că la înscriere copiii care sunt în circumscripția școlii, adică locuiesc pe străzile adiacente școlii. în cazul în care într-o școală numărul cererilor de înscriere primite de la părinți al căror domiciliu se află în afară circumscripției școlare este mai mare decât numărul de locuri libere, atunci școala va aplică criterii de departajare generale și specifice.

Calendar înscriere clasa pregătitoare 2019

În perioada 4 – 22 martie 2019, părinţii completează, online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor, cererilor-tip de înscriere.

Validarea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor, zilnic, în intervalul orar 8,00-18,00 (luni-vineri).

Apoi, în data de 25 martie 2019, Comisia națională procesează cererile tip de înscriere, cu ajutorul aplicației informatice și repartizarea la școala de circumscripție a copiilor ai căror părinți au solicitat acest lucru în cererea-tip de înscriere.

În intervalul 26 – 27 martie 2019, fiecare şcoală procesează cererile părinților care solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, pe locurile rămase libere.

Pe 28 martie 2019, Comisia națională procesează cererile-tip de înscriere şi repartizarea la școala de circumscripție a copiilor ai căror părinți au solicitat înscrierea la o altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, dar nu au fost admiși din lipsă de locuri și care au exprimat în această fază opțiunea pentru înscrierea în școala de circumscripție.

A doua etapă de înscrie în clasa pregătitoare

În luna aprilie, are loc a doua etapă de înscriere în clasa pregătitoare, acolo unde au rămas locuri disponibile.

Cea de-a doua etapă de înscriere în clasa pregătitoare începe pe 1 aprilie, atunci când școlile vor afișa procedura de repartizare a copiilor pe locurile disponibile.

Între 2 și 8 aprilie, părinții depun cererile de înscriere la secretariatul unității de învățământ ‘aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua, de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă’.

Apoi, între 8 și 10 aprilie, cererile de înscriere în clasa pregătitoare 2019 sunt procesate la nivelul unităților de învățământ.

Pe 11 aprilie, la fiecare unitate de învățământ vor fi afișate listele finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare.

Între 12 și 19 aprilie, inspectoratele școlare județene centralizează și soluționează cererile părinților copiilor care nu au fost încă înscriși la vreo unitate de învățământ.

Acte necesare pentru înscrierea în clasa pregătitoare

– Cerere-tip de înscriere;

– Copie şi original după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal; părinții divorțați depun la înscriere și hotărârea judecătorească definitivă din care rezultă modul în care se exercită autoritatea părintească și unde a fost stabilită locuința minorului;

– Copie şi original al certificatului de naştere al copilului;

– Copie a documentului care atestă dezvoltarea psihosomatică corespunzătoare pentru parcurgerea clasei pregătitoare (acolo unde este cazul);

– Alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale şi/sau specifice (acolo unde este cazul).

Citește și: Cum se face înscrierea la grădiniţă în 2019. Reguli de la minister

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: