Redactia.ro
Home » Stil de viață » Într-un sat din România, oamenii vorbesc o limbă secretă, veche de 100 de ani. De ce au inventat un limbaj codat?

Într-un sat din România, oamenii vorbesc o limbă secretă, veche de 100 de ani. De ce au inventat un limbaj codat?

Fericit fiind, și-a anunțat consătenii că nevasta sa a născut. A doua zi, a primit o veste teribilă

În România, există un sat unde se vorbește o limbă secretă de 100 de ani. Acest limbaj codat s-a transmis din generație în generație până în ziua de astăzi.

Limba a fost inventată de geamgiii din Apuseni, care își vindeau marfa peste tot în țară.

Dialectul se numeşte „Gumuțeasca”

Gumuțeasca a fost, inițial, un cod secret al geamgiilor, o modalitate a acestora de a comunica fără ca străinii să-i înțeleagă. Pare de necrezut totuşi că, după atâta timp, nepoții acestora încă vorbesc acest limbaj.

Că românul poate fi inventiv atunci când situația o cere o ştiam deja. Însă, în cazul de faţă, lucrurile au mers foarte departe. Trebuie specificat că această limbă se vorbește doar de către locuitorii din acest sat.

Această limbă este folosită în comuna Mărgău, din județul Cluj-Napoca. Oamenii de aici au inventat un limbaj cu totul nou, având mii de cuvinte. Majoritatea locuitorilor din acest sat erau geamgii.

Expresii folosite în „limba de sticlă”

Gumuțeasca îi un argou pe care l-au inventat mărgăuanii când o plecat cu geamuri să nu înțeleagă ceilalți ce vorbesc, cât îi prețul și așa mai departe. Astfel ei au inventat o limbă ca să se descurce în țară”, a povestit un localnic din Mărgău.

Câteva expresii pe care sătenii le folosesc și în zi de azi sunt: „să gădineze” înseamnă să-i dai de mâncare, „nu-i de apsă gădineala” = nu-i bună mâncarea, „tălăuzești?” = vorbești gumuțeasca?/ înțelegi?, „tălăuz” = sticlă, „munuc, s-asface deapsă!” (Munuc! e un fel de „Băi!”) = Băi, e om bun!.

După cum se poate vedea, vocabularul fantezist al „gumuțeascăi” nu are nicio legătură cu cuvintele din limba română, astfel încât geamgiii mărgăuani nu erau înțeleși de cei din jur.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: