Redactia.ro
Home » Stil de viață » Invenții românești care au cucerit lumea și despre care nu știai că ne aparțin

Invenții românești care au cucerit lumea și despre care nu știai că ne aparțin

Românii au inventat multe lucruri, unele dintre ele fiind folosite acum la nivel internațional. Iată câteva invenții despre care poate nu știai că aparțin unor conaționali.

Invenții românești de care nu știai. Grație lor avem aceste lucruri

Scaunul pentru ejectarea piloților

După realizarea primei aeronave, dar și după ce a avut loc primul zbor din lume, toți erau interesați de cum se pilotează un avion și cum arată lumea așa cum o știau de sus. Însă un român pe nume Anastase Dragomir se preocupa de siguranța zborurilor și de modalitățile prin care piloții s-ar putea salva în cazul unui impact de neevitat. Astfel, el a devenit cel care a inventat. Iată ce prevedea brevetul: „un nou sistem de parașutare din aparatele de locomoție aeriană, fiecare pasager avand o parașută proprie care permite, în momentul critic, eliberarea acestui ansamblu de avion, astfel încât parașuta, împreună cu pasagerul instalat pe scaun, să treacă printr-o deschizatură a podelei”.

Salvarea diabeticilor, atribuită unui român

Nicolae Paulescu este românul care a inventat insulina și astfel a salvat viața tuturor bolnavilor care până atunci nu aveau niciun leac și decedau din această cauză. Totuși, el nu este recunoscut la nivel internațional datorită acestei descoperiri, fiindcă Bucureștiul a fost ocupat de trupele germane și nu și-a mai putut continua cercetarea. Totuși, el apucae să publice un studiu într-o revistă belgiană, iar canadienii Frederick Banting și Charles Best au dezvoltat insulina injectabilă, primind și Premiul Nobel pentru asta.

Ana Aslan a descoperit secretul tinereții

Medicul Ana Aslan era specialistă în gerontologie. Aceasta a descoperit importanța procainei pentru a stopa înaintarea în vârstă. Aceasta a fondat în 1952 clinica ce îi poartă numele, Institutul Național de Geronto-Geriatrie „Dr. Ana Aslan“, primul de acest fel din lume. Acolo ea a aplicat tratamentele cu procaină, pe care a numit-o Gerovital.

Cibernetica a fost inventată de un român

Cel care a descoperit această ramură este Ștefan Odobleja. La origine medic, Ștefan Odobleja a scris despre creația sa, anume psihocibernetica și cibernetica generalizată. Încă din anul 1929, studiul „Metoda de transonanță toracică“. Apoi, el publică și „Psihologia consonatistă“, despre cibernetica generalizată.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: