Redactia.ro
Home » Știri » Iohannis, noi consultări cu partidele la Cotroceni. Cum arată noul Guvern

Iohannis, noi consultări cu partidele la Cotroceni. Cum arată noul Guvern

Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a continuat luni discuțiile cu liderii partidelor politice în vederea formării unui nou Guvern, după ce Cabinetul Dăncilă a fost demis joi, în urma unei moțiuni de cenzură.

Șeful statului se va vedea și mâine cu liderii partidelor parlamentare înaintea desemnării premierului. Discuțiile au avut loc cu ușile închise. Ele se vor desfășura pe parcursul a două zile, azi și mâine.

Potrivit unor surse politice, azi au fost chemați la consultările cu președintele liderii PMP, Pro România și ALDE, Eugen Tomac, Victor Ponta, respectiv Călin Popescu Tăriceanu, dar și liderul grupului minorităților din Camera Deputaților, Varujan Pambuccian.

Marți, vor merge la Cotroceni liderii USR, UDMR și PNL – Dan Barna, Kelemen Hunor și Ludovic Orban. Tot mâine, președintele Klaus Iohannis va anunța și candidatul la funcția de prim-ministru, care cel mai probabil va fi liderul PNL, Ludovic Orban.

Cum ar arăta Guvernul Orban

Pentru structura noului guvern, PNL ia în calcul comasarea mai multor ministere, scrie digi24.ro.

Ministerul Afacerilor Externe se comasează cu Ministerul Afacerilor Europene și, posibil, cu cel al Românilor de pretutindeni.

Ministerul Economiei se comasează cu Ministerul Energiei, al Mediului de afaceri și Turismul.

Ministerul Mediului se comasează cu Ministerul Apelor și Pădurilor.

Ministerul Educației se comasează cu Ministerul Cercetării și Ministerul Tineretului și Sportului.

Domeniile cheie ale guvernării ar putea fi încredințate unor semi-tehnocrați: Externe, Sănătate, Finanțe, Apărare, posibil și Justiție.

Ministerul de Interne – Marcel Vela, fostul președinte al comisiei de apărare din Senat

Ministerul Educației – Monica Anisie, președinte PNL Sector 2, fost secretar de stat la Ministerul Educației, în Guvernul Cioloș

Ministerul Dezvoltării – Robert Sighiartău, secretarul general al PNL (numele lui Sighiartău este luat în calcul și pentru portofoliul Economiei)

Klaus Iohannis cheamă la consultări partidele parlamentare. Pe cine va numi premier

Ministerul Transporturilor – Lucian Bode, președintele Comisiei de transporturi din Camera Deputaților

Ministerul Fondurilor Europene – Bogdan Glăvan, consilierul pe probleme economice a lui Ludovic Orban

Ministerul Apărării -Bogdan Ciucă (șeful Statului Major al Apărării). Este luat în calcul și deputatul PNL Ovidiu Raețchi, președintele Comisiei de apărare

Ministerul de Externe – Bogdan Aurescu, consilierul prezidențial pentru politică externă

Ministerul Sănătății – un manager de spital cu performanțe

Ministerul Finanțelor – un specialist din afara partidului

Ministerul Justiției – un tehnocrat

Vineri au avut loc primele consultări cu partidele politice

Președintele Klaus Iohannis a avut, vineri, primele consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea noului premier. La finalul consultărilor de vineri, președintele Iohannis a anunțat că va mai avea discuții cu partidele, într-un format restrâns, iar luni sau cel târziu marți va desemna premierul pentru formarea noului Guvern, care va fi format de PNL sau în jurul PNL.

Viorica Dăncilă cere demisia lui Iohannis

Viorica Dăncilă începe campania electorală oficială cu un mesaj extrem de dur la adresa preşedintelui Klaus Iohannis. După ce Iohannis a declarat că este în război cu PSD, Dăncilă îl acuză pe preşedinte de încălcarea articolului 80 din Constituţie şi îl consideră „cel mai mare pericol pentru democraţie”.

„Am citit în presă declarațiile președintelui în funcție, care se închipuie „într-un plin război cu PSD” și care își instigă partidul la ură și la lupte imaginare.

Articolul 80 din Constituție spune că președintele este garantul unităţii naționale. Unde este unitatea, atunci când președintele ne declară în stare de război? Unde este imparțialitatea președintelui care îi îndoctrinează și îi alimentează cu ură pe cei ce urmează să compună viitorul Guvern al României?

Klaus Iohannis se poate închipui în tot felul de războaie, însă adevărul este că președintele se află într-un război deschis cu Constituția României și cu legile, cu munca și bunul simț, într-un permanent război cu românii și cu drepturile lor. Ca și PNL și acoliții, care au adoptat un discurs de extremă dreapta periculos, acest om este într-un război declarat cu bugetarii, cu antreprenorii, cu pensionarii și cu toți aceia ce nu votează PNL și pe care vrea să îi arunce în sărăcie și izolare!

Acestea sunt războaiele pe care le poartă actualul președinte și viitorul Guvern al României – cu legea, cu românii și cu democrația. Pentru că, atunci când un președinte își dorește dispariția unui partid politic, el devine cel mai mare pericol pentru democrație si istoria a dovedit-o de nenumărate ori.

Orice alt om cu responsabilitatea funcției și cu o minimă decență ar fi demisionat de mult din fruntea statului român”, scrie Viorica Dăncilă pe Facebook.

Etichete: