Redactia.ro
Home » Știri » ÎPS Pimen i-a fost ghid lui Nicolae Ceaușescu. Momentele istorice ale Înaltpreasfințitului care i-au marcat existența

ÎPS Pimen i-a fost ghid lui Nicolae Ceaușescu. Momentele istorice ale Înaltpreasfințitului care i-au marcat existența

GALERIE FOTO (5) ÎPS PIMEN a murit

ÎPS Pimen s-a stins din viață în noaptea de marți spre miercuri, la ora 00.50, după ce a suferit un al doilea atac de cord. Înaltpreasfințitul Părinte Pimen a fost internat la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș, după ce a fost testat pozitiv cu coronavirus.

Însă puțină lume știe că Părintele Pimen a avut parte de momente istorice care i-au marcat întreaga existență.

Părintele Pimen, în vârstă de 90 de ani, s-a născut pe 25 august, în anul 1929, fiind cel mai în vârstă membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Înalpreasfințitul Părintele Pimen s-a stins din viață la vârsta de 90 de ani

În urmă cu o lună, ÎPS Pimen a fost internat la Spitalul de Boli Infecțioase Matei Balș din București, după ce a fost depistat cu pneumonie acută și a fost testat pozitiv cu coronavirus.

Părintele Pimen a oficiat Sfânta Liturghie cu o zi înainte și s-a împărtășit cu Sfintele Taine din același potir cu mai mulți părinți, însă, niciunul dintre cei 25 de preoți din diferite parohii nu au contactat virusul.

ÎPS Pimen și-a ales ca loc de veci, Sihăstria Putna un schit al Mănăstirii Putna,unde Părintele Pimen a fost ghid și stareț.

Părintele Pimen i-a fost ghid lui Nicolae Ceaușescu

Puțină lume știe că ÎPS Pimen i-a fost ghid fostului dictator, Nicolae Ceaușescu, la prima vizită a acestuia la o Mănăstire, după instalarea în funcție de secretar general al Partidului.

În urmă cu câțiva ani, părintele a povestit cum a decurs vizita. Pimen a declarat că Ceușescu a fost foarte impresionat la mormântul lui Ștefan și că a observat cum pe o hartă a Moldovei medievale îi lipsește teritoriul de până la Nistru și a ordonat imediat să fie redată corect harta și cu Basarabia furată de ruși.

În anul 1966, Nicolae Ceaușescu a vizitat Mănăstirea Putna cu prilejul împlinirii sorocului de 500 de ani de la punerea pietrei de temelie a bisericii Mănăstirii Putna. După această vizită, Putna, îndeosebi, dar și celelalte mănăstiri au fost „năvălite” de mulțimea turiștilor, mai ales a școlarilor și a studenților, spunea ÎPS Pimen.

Acesta povestea că fiica lui Nicolae Ceaușescu, Zoe, a venit de trei ori la Mănăstirea Putna, iar seara când nu mai erau turiști, intra în biserică și îngenunchea în fața mormântului lui Ștefan cel Mare.

ÎPS Pimen i-a fost gazdă Regelui Mihai

Între numeroasele momente istorice trăite de Părintele Pimen, se numără și întâlnirea acestuia cu Regele Mihai.

Invitat de Arhiepiscop, Regele Mihai a participat la Învierea Domnului din anul 1992 la Mănăstirea Putna. Fără această invitație, Regele nu ar fi putut instra în țară după cei 45 de ani care trecuseră de la abdicarea sa.

În ziua aceea, ÎPS Pimen i-a așteptat pe aeroportul din Salcea pe Regele Mihai, soția sa, Ana și prințul Nicolae.

ÎPS Pimen își aduce aminte cu mare bucurie de acele momentele din viața sa.

Regele Mihai a venit la Mănăs­tirea Putna să se închine la mor­­mântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și să participe la slujba de Sfintele Paști. Încer­case de două ori să vină în țară și nu i s-a aprobat, așa cum știm cu toții. Orice bun creștin are o mare dorință de a se închina la Sfântul Mormânt al Mântuitoru­lui nostru Iisus Hristos, la Ie­­ru­­­­salim. Orice bun român are dorința de a se închina la mor­mân­tul lui Ștefan cel Mare, nu­­mit de Mihai Eminescu, iar Mănăs­tirea Putna, «Ierusalimul neamului nostru românesc». Dorința Majestății Sale a fost firească și legitimă, ca fiu și suveran al ţării prin ungere, declara ÎPS Pimen.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini