Redactia.ro
Home » Știri » Iranul a recunoscut ca armata sa a doborat „neintentionat” avionul ucrainean

Iranul a recunoscut ca armata sa a doborat „neintentionat” avionul ucrainean

Iranul a recunoscut ca armata sa a doborat "neintentionat" avionul ucrainean

Avionul ucrainean prăbușit în apropiere de Teheran ar fi fost doborât cu rachete trase cu ajutorul unui sistem fabricat în Rusia. Primele acuzaţii la adresa Iranului în acest sens au venit dinspre Canada și Statele Unite, care susțin că au și dovezi în acest sens. Reprezentanţii iranieni au recunoscut abia astăzi că ei sunt vinovaţi.

UPDATE! Prima reacție a președintelui Ucrainei după ce Iranul a recunoscut că a doborât avionul

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut sâmbătă pedepsirea vinovaţilor şi despăgubiri din partea Iranului. ”Aşteptăm din partea Iranului (…) ca vinovaţii să fie deferiţi justiţiei”, ”plata unor despăgubiri” şi ”aducerea trupurilor victimelor”, a scris Zelenski pe Facebook, potrivit Agerpres.

‘Sperăm că ancheta va continua fără întârzieri deliberate şi fără obstacole. Cei 45 de specialişti ai noştri trebuie să obţină acces total’ la ansamblul elementelor anchetei, a adăugat el.

Printre cele 176 de victime ale catastrofei se numără şi 11 cetăţeni ucraineni, inclusiv cei 9 membri ai echipajului.

Declaratia a fost făcută sambata dimineata, prin intermediul televiziunii de stat, care a vorbit despre o „eroare umana” ca fiind responsabila pentru doborarea avionului. Responsabilii vor fi trasi la raspundere, se arata in declaratia citita la televiziunea de stat a regimului de la Teheran. Guvernul cere scuze familiilor victimelor, inclusiv celor din afara tarii, transmite The Guardian.

Ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, a scris pe Twitter:

„O zi trista. Concluzii preliminare ale investigatiei interne a fortelor armate: O eroare umana intr-un moment de criza cauzat de aventurismul american a dus la dezastru. Regretele noastre profunde, scuze si condoleante pentru oamenii nostri, familiile tuturor victimelor si alte tari afectate.”

O declaratie a armatei transmisa de mass-media de stat din Iran precizeaza ca avionul a fost confundat cu o tinta ostila dupa ce s-a indreptat catre un centru militar al Garzii Revolutionare.

„Armata era la cel mai inalt nivel de reactie”, se arata in declaratie, pe fondul tensiunilor crescute cu Statele Unite.

„Intr-o astfel de situatie, din cauza erorii umane si intr-un mod neintentionat, avionul a fost lovit.” Armata a cerut scuze pentru catastrofa provocata si a promis ca isi va imbunatati sistemele pentru a preveni astfel de greseli in viitor.

Responsabilii vor fi trimisi in fata unui departament judiciar din cadrul armatei si trasi la raspundere, scrie in comunicat.

Anuntul de sambata vine in contextul in care pana acum autoritatile iraniene au respins in repetate randuri acuzatiile potrivit carora avionul a fost lovit de o racheta iraniana si s-a prabusit din aceasta cauza.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: