Redactia.ro
Home » Știri » Istoria celor mai puternice cutremure care au zguduit România. Ce urmări au avut seismele

Istoria celor mai puternice cutremure care au zguduit România. Ce urmări au avut seismele

GALERIE FOTO (4) Istoria celor mai puternice cutremure care au zguduit România.

Istoria celor mai puternice cutremure care au zguduit România. Se știe că România este afectată deseori de cutremure a căror sursă majoră este zona epicentrală Vrancea. Regiunea este sursa celor mai puternice cutremure din țară, care de multe ori poate avea efecte distrugătoare. În continuare veți urmări istoria celor mai puternice seisme produse în România.

Istoria celor mai puternice cutremure care au zguduit România. Ce urmări au avut seismele

Istoria celor mai puternice cutremure care au zguduit România. Potrivit specialiștilor, în fiecare secol au loc două sau mai multe cutremure majore, cu magnitudinea de peste 7 grade Richter. Multe dintre acestea au fost resimțite pe arii întinse, atât în Europa Centrală, cât și în Sudul și Estul continentului nostru. Unul dintre cele mai puternice cutremure din țară a avut loc în 1802, care a avut loc pe 26 octombrie. Seismul a fost unul de adâncime, cu o magnitudine de 7,9 grade pe scara Richter, având epicentrul în zona Vrancea. Seismul a fost cel mai puternic cutremur vrâncean înregistrat, acesta resimțindu-se și în Moscova până la Istanbul. Potrivit datelor, cutremurul a durat două minute și jumătate, timp în care mișcările solului semănau cu acelea ale valurilor. Rapoartele vremii au indicat faptul că au murit patru persoane iar alte sute au fost rănite.

Pe 14 noiembrie 1829, a avut loc cutremurul cu magnitudinea de 7,3 grade care a avut o durată de un minut. Nu au fost raportate victime în urma seismului. Nouă ani mai târziu, tot în zona Vrancea, avea să se producă un cutremur de peste 7 grade Richter. Mai exact, acesta s-a produs pe 23 ianuarie 1838 și a înregistrat 7,5 grade pe scara Richter. Au fost înregistrate 73 de persoane decedate, din care opt din București, iar răniții au fost mult mai mulți. Din cauza seismului, sute de case s-au prăbușit, iar pagubele au fost imense.

Finalul secolului XIX a fost marcat de producerea a două cutremure de peste 7 grade Richter, la un an distanță unul de altul. Pe data de 17 august 1893 și 31 august 1984, ambele având magnitudinea de 7,1 grade Richter. În ceea ce privește efectele celor două cutremure, nu există informații despre victime.

Cutremurul din 1940

Primul cutremur din anii 1900 a avut loc pe 6 octombrie 1908, care a durat trei minute și a distrus mai multe case vechi din Capitală, dar și din estul Munteniei și sudul Moldovei.

Cutremurul care a rămas ca o amintire dureroasă pentru români a fost cel produs în 1940. Seismul a avut magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter, produs pe 10 noiembrie, la ora 03.39, cu epicentrul în zona Vrancea la o adâncime de circa 133 kilometri. A fost primul mare cutremur din România contemporană.

România a fost afectată, iar numărul victimelor a fost estimat la 1.000 de morți și 4.000 de răniți, majoritatea în Moldova. Seismul s-a simțit și în București, unde au existat aproape 300 de morți, iar majoritatea au decedat la prăbușirea blocului Carlton, structură cu 12 etaje din beton armat. În urma cutremurului, Asociația Generală a Inginerilor din România a întreprins un studiu detaliat al efectului cutremurului aspru clădirilor din beton armat. Concluziile au fost că normele pentru calculul clădirilor din beton armat, practic construite după cele germane, nu prevedeau calculul la eforturi seismice.

Cutremurul din 1977, 4 martie, a avut efecte dezastruoase. A avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter, la o adâncime de 100 kilometri și o durată de circa 56 secunde. Atunci au murit 1,578 de persoane, iar la nivelul întregii țări au fost circa 11.300 de răniți și aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit.

Pe 30 august 1986 a avut loc ultimul cutremur cu magnitudinea de 7 grade Richter. Seismul a făcut mai multe pagube în Basarabia. Nu s-au înregistrat victime ori pagube materiale. Până acum, nu s-a mai produs niciun seism care să depășească 7 grade Richter.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: