Redactia.ro
Home » Sport » ITIA a făcut public raportul complet al tribunalului în cazul suspendării Simonei Halep pentru dopaj. Documentul are 126 de pagini

ITIA a făcut public raportul complet al tribunalului în cazul suspendării Simonei Halep pentru dopaj. Documentul are 126 de pagini

ITIA a făcut public raportul complet al tribunalului în cazul sancționării Simonei Halep pentru dopaj. Documentul are 126 de pagini

ITIA a făcut public raportul complet al tribunalului în cazul suspendării Simonei Halep pentru dopaj. Documentul are 126 de pagini. Iată detaliile!

ITIA a făcut public raportul complet al tribunalului în cazul suspendării Simonei Halep pentru dopaj

Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) a făcut public raportul complet al tribunalului în cazul suspendării Simonei Halep pentru dopaj. Acest document impresionant are nicio mai puțin de 126 de pagini și furnizează o privire detaliată asupra întregului proces.

Decizia, emisă de un tribunal independent, a fost mult așteptată și a stârnit numeroase dezbateri în lumea tenisului. Concluziile tribunalului par categorice. În primul rând, se stabilește că încălcarea regulilor anti-doping cu privire la substanța roxadustat a fost intenționată de către sportiva Simona Halep. Această concluzie se bazează pe dovezi și analize amănunțite, după cum susține tribunalul în raport.

În plus, tribunalul a menționat că au fost întrunite condițiile pentru a considera că jucătoarea a încălcat regulile anti-doping în conformitate cu datele din Pașaportul biologic sportiv. Acesta a fost un punct important de discuție în proces, iar tribunalul a confirmat că informațiile din Pașaportul Biologic Sportiv au fost gestionate în mod corespunzător și în concordanță cu standardele.

De asemenea, raportul include o declarație din partea completului care a judecat cazul, subliniind că Simona Halep nu poate fi considerată responsabilă pentru întârzierea în audierea și soluționarea cazului. Cu toate acestea, s-a subliniat că, în ciuda protestelor repetate ale jucătoarei, ITIA și nimeni altcineva nu poate fi implicat în această întârziere.

În ceea ce privește sancțiunea aplicată, tribunalul a decis că nu există circumstanțe agravante în acest caz și că suspendarea de patru ani se aplică retroactiv de la data suspendării provizorii, care a avut loc la data de 7 octombrie 2022:

– „o concluzie conform căreia încălcarea regulilor anti-doping de către jucător cu privire la roxadustat a fost intenționată.

– o concluzie conform căreia panelul a fost „confortabil satisfăcător”, raportat la faptul că jucătorul a comis o încălcare a regulilor anti-doping, potrivit datelor sale din Pașaportul biologic sportiv.

– o constatare conform căreia informațiile standard au fost împărtășite cu experții WADA, iar cunoștințele experților cu privire la identitatea jucătorului nu au afectat viziunea lor asupra datelor din pașaportul biologic.

– o declarație din partea completului conform căreia „doamna Halep cu siguranță nu este responsabilă pentru nicio întârziere în audierea și soluționarea acestui caz. Cu toate acestea, în ciuda protestelor repetate ale jucătorului în sens contrar, nici ITIA și nici altcineva nu este implicat

– decizia comisiei conform căreia nu s-au aplicat „circumstanțe agravante” în acest caz și sancțiunea suspendării pe patru ani se aplică retroactiv de la momentul suspendării provizorii (7 octombrie 2022)”, potrivit Antena3 CNN. 

Pentru orice contestații împotriva acestei decizii, sportiva are posibilitatea de a se adresa Curții de Arbitraj pentru Sport (CAS). Toate aspectele legate de aceste contestații, precum și calendarele pentru procesele ulterioare, vor fi stabilite de către CAS.

Raportul complet

Decizia tribunalului ITIA este acum disponibilă în integralitate în limba engleză și poate fi consultată aici.

Această hotărâre are un impact major asupra carierei Simonei Halep și va continua să stârnească discuții aprinse în comunitatea tenisului.

Simona Halep, prima reacţie după suspendarea de patru ani pentru dopaj

La scurt timp după ce s-a dat verdictul, Simona Halep a transmis un mesaj pe reţele sociale:

„Astăzi, un tribunal din cadrul Agenţiei Intenționale pentru Integritate în Tenis (ITIA) a anunțat o decizie provizorie în cazul meu. Ultimul an a fost cel mai greu meci din viața mea și, din păcate, lupta mea continuă. Mi-am dedicat viața tenisului. Iau foarte în serios regulile care guvernează sportul nostru și mă mândresc cu faptul că nu am folosit niciodată, în mod conștient sau intenționat, vreo substanță interzisă.

Am refuzat să accept decizia de suspendare de patru ani şi am contestat-o potrivit prevederilor legale. Într-o decizie de 126 de pagini, tribunalul a admis ambele acuzații aduse de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) – un test de urină pozitiv pentru o substanță interzisă și o încălcare a programului de Pașaport Biologic al Sportivului. Reprezentanții mei și cu mine am prezentat ITIA și tribunalului dovezi convingătoare în sprijinul apărării mele şi am formulat mai multe întrebări legitime cu privire la concluziile la care s-a ajuns în jurul testării mele biologice pentru sportiv (ABP).

Deși sunt recunoscătoare să am în sfârșit un deznodământ în faţa unui tribunal, după numeroase întârzieri nefondate și cu sentimentului de a trăi în purgatoriu timp de peste un an, sunt şocată şi extrem de dezamăgită de decizia lor.

Cred într-un sport curat și, în aproape două decenii ca jucător profesionist, de-a lungul a sute de turnee și două titluri de Grand Slam, am fost supusă la peste 200 de teste de sânge și urină pentru a verifica dacă există substanțe interzise – toate acestea au fost curate, până la 29 august 2022.

Înaintea sezonului pe hard din 2022, la recomandarea echipei mele de încredere și a fizioterapeutului, am revizuit suplimentele nutritive. Niciunul dintre ingredientele enumerate pe aceste noi suplimente nu includea substanțe interzise, ​​însă acum ştim – și tribunalul a fost de acord -că unul dintre ele era contaminat cu roxadustat. Am fost testată aproape săptămânal după testul inițial pozitiv până la începutul anului 2023, toate rezultatele fiind negative. În ciuda acestor dovezi, ITIA a adus o acuzare ABP numai după ce grupul său de experți a aflat identitatea mea, ceea ce a făcut ca doi din trei să-și schimbe brusc opinia în favoarea acuzațiilor ITIA.

ITIA s-a bazat doar pe opiniile acestor experți care s-au uitat doar la parametrii mei sanguini – care s-au menținut de mai bine de 10 ani în același interval. Acest grup de experţi a ignorat faptul că nicio substanță interzisă nu a fost găsită vreodată în probele mele de sânge sau urină, cu singura excepție a unui test pozitiv din 29 august pentru roxadustat, care a fost prezent la un nivel extrem de scăzut și care, luând în considerare testul meu negativ cu trei zile înainte, ar fi putut fi cauzat numai de expunerea accidentală la roxadustat.

Sunt profund recunoscătoare pentru tot sprijinul din partea familiei mele, a prietenilor și a fanilor tenisului din întreaga lume. Continui să mă antrenez și să fac tot ce îmi stă în putere pentru a-mi reabilita numele în faţa acestor acuzații false și a mă întoarce pe teren. Intenționez să apelez această decizie la Tribunalul de Arbitraj Sportiv și să urmez toate căile legale de atac împotriva companiei producătoare a suplimentelor în cauză”, a scris Simona Halep pe Instagram. 

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Simona Halep (@simonahalep)

Simona Halep mai are o singură cale de atac

Această decizie are, de asemenea, impact asupra clasamentului mondial WTA, cu Simona Halep fiind ștearsă complet din acesta începând cu actualizarea din 11 septembrie. Ea a pierdut toate punctele pe care le avea de apărat pentru participarea în tabloul principal al US Open 2022.

În plus, această actualizare a clasamentului va conduce la o schimbare semnificativă, cu Aryna Sabalenka, finalista de la New York, urcând în premieră pe prima poziție, depășindu-o pe Iga Swiatek.

Cu toate acestea, decizia nu este definitivă, iar sportiva are opțiunea de a face apel la TAS (Tribunalul de Arbitraj Sportiv), de la Lausanne.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: