Redactia.ro
Home » Sport » JO 2020: România ia prima medalie de aur la Tokyo. Ancuța Bodnar și Simona Radiș stabilesc nou record olimpic la dublu vâsle feminin

JO 2020: România ia prima medalie de aur la Tokyo. Ancuța Bodnar și Simona Radiș stabilesc nou record olimpic la dublu vâsle feminin

JO 2020. Imnul României s-a auzit pentru prima dată la Tokyo, miercuri dimineață, la Sea Forest Waterway. Bucuria uriașă a românilor a fost adusă de canotoarele Ancuța Bodnar și Simona Radiș, care au câștigat prima medalie de aur pentru România, la proba de dublu vâsle feminin.

România și-a câștigat titlul olimpic la Tokyo, miercuri, la dublu vâsle feminin, după o cursă pe care și-au adjudecat-o canotoarele Ancuța Bodnar și Simona Radiș, care au stabilit și un nou record olimpic.

JO 2020: România, prima medalie de aur la Tokyo

Este prima medalie de aur pe care România o obține la această ediție a jocurilor olimpice și a doua medalie a lotului românesc, după argintul de la spadă, câștigat de Ana Maria Popescu.

România a mai fost prezentă, tot ]n cursul zilei de miercuri, într-o Finală A, la patru rame masculin, cu echipajul Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu, Cosmin Pascari. Sportivii au reușit să aducă încă o medalie olimpică pentru România, una de argint, după o cursă la limită.

Bodnar și Radiș, despre prima medalie de aur la Tokyo

Ancuța Bodnar și Simona Radiș au pornit ca mari favorite ale cursei la dublu vâsle feminin, după ce se clasaseră pe locul întâi încă din calificări, și în semifinale. Româncele au reușit să își păstreze avans uriaș față de următoarele clasate: Noua Zeelandă și Olanda.

Bodnar și Radiș au parcurs cei 2.000 de metri în 6 minute 41 de secunde și 3 sutimi, astfel reușind să scoată cel mai bun timp în această probă la o olimpiada de la Tokyo.

Precedenta performanţă fusese stabilită de Marea Britanie (6:44.33), în 2012, la Jocurile Olimpice de la Londra.

Medaliate cu argint la Campionatele Mondiale din 2019 și duble campioane europene (2020 și 2021), Bodnar și Radiș au rămas fără rivale la Jocurile Olimpice. Ambele în vârstă de 22 de ani, acum cele două canotoare românce au stabilit un record greu de bătut.

România obținuse ultima medalie olimpică de aur la dublu vâsle în 1984.

Radiș, despre recordul olimpic: „Nu ne-am așteptat, dar ne doream”

Ancuța Bodnar şi Simona Radiş, cea care a fost portdrapelul României în cadrul ceremoniei de deschidere de la Tokyo, au adus canotajului românesc a 20-a medalie de aur la Jocurile Olimpice.

„A fost cursă grea, dar foarte frumoasă. Am plecat motivate şi am reuşit să aducem medalia mult visată, mi-am îndeplinit visul olimpic aici. I-am făcut mândri pe toţi cei de acasă şi suntem foarte fericite de acest lucru”, a declarat Ancuța Bodnar la Jocurile Olimpice de la Tokyo, pentru Agerpres.

„Am bătut şi recordul olimpic, nu ne-am aşteptat, dar ne doream asta”, a mai mărturisit canotoarea.

Ancuța Bodnar a mărturisit că pe podium a fost încercată de multe sentimente.

„Pe podium am simţit fericire, mândrie, bucurie, recunoştinţă, mulţumire. I-am făcut mândri pe toţi. Eram atât de fericită, parcă nu îmi venea să cred că am medalia, dar a meritat totul”, a mai explicat Bodnar.

Canotoarea a povestit și cum a ajuns împreună cu colega ei, Simona Radiș, la această performanță, la doar 22 de ani.

„Din 2019 am intrat în barca de dublu vâsle şi de atunci am rămas în aceeaşi formulă. Au fost doi ani de muncă continuă, fără pauză, fără vacanţe. Am muncit mereu pentru acelaşi vis. Chiar dacă Olimpiada s-a amânat cu un an, noi am continuat să ne pregătim şi să muncim. Ne-am antrenat singure, acasă, în timpul pandemiei şi parcă eram unite prin acelaşi lucru. Am dat ce am avut mai bun noi azi ca să împlinim munca acestor ani”, a mărturisit Bodnar.

Ancuța Bodnar şi Simona Radiş, vicecampioane mondiale din 2019 de la Linz, au condus cursa de la un capăt la altul, câştigând cu timpul de 6 min 41 sec 03 sutimi, stabilind astfel şi cel mai bun timp olimpic.

Bodnar şi Radiş au adus a 20-a medalie de aur a canotajului românesc la Jocurile Olimpice. România a mai cucerit la JO alte 20 de medalii, 11 de argint şi 9 de bronz.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: