Redactia.ro
Home » Știri » Klaus Iohannis a promulgat legea prin care se majorează limita de 100 km/h la 120 de km/h în afara localităților

Klaus Iohannis a promulgat legea prin care se majorează limita de 100 km/h la 120 de km/h în afara localităților

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat, astăzi, legea prin care se majorează limita de 100 de kilometri la oră la 120 de kilometri la oră în afara localităților.

Din data de 21 aprilie, România are primii săi kilometri adevărați de drum expres. Este vorba de 16 km care ocolesc Balșul. Aceștia sunt parte din proiectul de 120 de kilometri de drum expres de la Craiova la Pitești, proiect aflat în distincte stadii de execuție.

Președintele țării a semnat Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice (PL-x 34/09.02.2022), astăzi.

Noile reglementări

Pe drumurile expres va fi interzisă circulația pietonilor, a autovehiculelor cu gabarite sau mase depășite, fară autorizație specială de transport eliberată de administratorul drumului public, conform reglementărilor în vigoare, a vehiculelor cu tracțiune animală, a animalelor, a vehiculelor trase sau împinse cu mâna, a bicicletelor, trotinetelor electrice si mopedelor, a tractoarelor agricole sau forestiere și a mașinilor autopropulsate pentru lucrări agricole, precum si a vehiculelor care, prin construcție sau din alte cauze, nu pot depăși viteza de 50 km/h.

Totodată, vor fi interzise învățarea conducerii unui vehicul, încercările prototipurilor de șasiuri și de autovehicule, manifestațiile, defilările, caravanele publicitare, antrenamentele și competițiile sportive de orice fel, precum si cortegiile.

Actul normativ a fost adoptat de de Camera Deputaților în 13 aprilie la inițiativa fostului ministru al Transporturilor, deputatul USR Cătălin Drulă. Astăzi a fost promulgat oficial de șeful statului.

Noile modificări aduse Codului Rutier prin această lege stabilesc următoarele limite maxime de viteză în afara localităţilor, pentru autovehiculele din categoriile A şi B:

  • a) pe autostrăzi – 130 km/h
  • b) pe drumurile expres – 120 km/h
  • c) pe drumurile naţionale europene (E) – 100 km/h
  • d) pe celelalte categorii de drumuri – 90 km/h

Pentru autovehiculele din categoriile C, D şi categoria D1 vitezele maxime vor fi:

  • 110 km/h pe autostrăzi
  • 100 km/h pe drumurile expres (faţă de 90 km/h cum este acum), 90 km/h pe drumurile naţionale europene (E) şi 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri

Pentru autovehiculele din categoriile A1, B1 şi C1 limitele de viteză vor fi:

  • 90 km/h pe autostrăzi
  • 85 km/h pe drumuri expres (faţă de 80 km/h cum este acum)
  • 80 km/h pe drumurile naţionale europene (E) şi 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: