Redactia.ro
Home » Știri » Klaus Iohannis, anunț de ultimă despre deschiderea școlilor! Când va suna clopoțelul și cum se vor desfășura cursurile la toamnă

Klaus Iohannis, anunț de ultimă despre deschiderea școlilor! Când va suna clopoțelul și cum se vor desfășura cursurile la toamnă

deschiderea școlilor

Școala începe pe 14 septembrie! Este concluzia la care au ajuns oficialii din Educație și Sănătate, după discuția purtată la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis. În contextul pandemiei de coronavirus, noul an școlar se va desfășura într-un sistem mixt.

Președintele a susținut miercuri, la ora 18.00, o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni. Klaus Iohannis a discutat mai bine de 2 ore cu premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Educației, Monica Anisie, Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, Ministrul de Interne, Marcel Vela, Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ion Ștefan, Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, și şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, pe tema educației.

„Pe 14 septembrie începe noul an școlar preuniversitar. Pentru majoritatea elevilor, asta înseamnă că vor merge efectiv la școală. Pentru a ține cont de impactul pandemiei, în fiecare școală, în fiecare localitate, au fost elaborate 3 scenarii în funcție de numărul de bolnavi  din localitate. Aceste criterii sunt mai general valabile, nu doar pentru școli, ele vor fi folosite și pentru a evalua impactul pandemiei asupra școlilor”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Aceste 3 scenarii sunt

  • scenariul verde – localitatea are mai puțin de o persoana confirmată cu Covid-19 pe zi, în ultimele 14 zile
  • scenariul galben – localitatea are între 1 și 3 persoane detectate cu Covid zilnic, ăn ultimele 14 zile
  • scenariul roșu – mai mult de 3 bolnavi noi în localitatea respectivă

Comandamentul pentru Situații de Urgență va lua decizia dacă se va merge pe scenariul verde – unde toți elevii merg la școală, pe scenariul roșu – când nimeni nu merge la școală și cursurile se desfășoară online sau dacă se merge pe scenariul galben, când cursurile se vor desfășura după un sistem mixt.

Cum se vor desfășura cursurile la toamnă

Varianta agreată de către politicieni a fost ca școala să înceapă în sistem mixt, ceea ce înseamnă că, în zonele unde numărul cazurilor de infectare cu coronavirus este crescut școala se va desfășura online, iar în zonele unde numărul cazurilor se menține scăzut, cursurile se vor desfășura normal, cu respectarea regulilor de distanțare.

În urmă cu câteva zile, președintele Klaus Iohannis a spus că este de părere că ar fi complicat ca în România să existe doar școală online și totul se îndreaptă spre un scenariu mixt.

Reluarea cursurilor, un pericol pentru elevi

Reluarea școlii va duce la apariția unor focare de COVID-19, avertizează medicul Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile de la Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

În plus, boala COVID-19 generată de Sars CoV-2 va circula la fel ca gripa, crede medicul Adriana Pistol, şefa Comisiei naționale pentru managementul COVID.

„Focare vom avea în școli, garantat. Punctual, închideri de o clasă, cum e și la gripă, se vor întâmpla, dar vor fi punctuale și de scurtă durată, vor fi de neevitat. Dacă suntem într-un scenariu foarte rău, toată lumea ar trebui să meargă online”, a spus medicul Adrian Pistol, potrivit digi24.ro.

Loading...