Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » La 70 de ani, Nea Vasile a dat peste o comoară în curte, când săpa pentru canalizare. Era chiar lângă casa lui: “Îmi îmbrac nevasta în bani”

La 70 de ani, Nea Vasile a dat peste o comoară în curte, când săpa pentru canalizare. Era chiar lângă casa lui: “Îmi îmbrac nevasta în bani”

La cei 70 de ani ai săi, Nea Vasile nu mai credea în minuni. Până într-o zi, când omul își săpa pentru canalizare la el în curte. O comoară era chiar lângă casa lui.

Într-o zi ca oricare alta pentru Nea Vasile, omul a început cu lucrul prin curte. Dar aceea zi avea să o țină minte tot restul vieții. Când săpa prin curte pentru canalizare, omul a dat peste o adevărată comoară.

A dat peste o comoară în curte, când săpa pentru canalizare

S-a întâmplat în satul Mălăieștii de Jos din județul Prahova. Acolo, săteanul Grigore Vasile avea să sape un șant de câțiva metri pentru canalizare. Zis și făcut, omul s-a pus pe treabă, dar mare i-a fost uimirea când a văzut peste ce a dat! Bătrânul de 70 de ani a scos la lumina zilei un tezaur vechi de peste 1700 de ani. Era vorba de monede, brățari și lingouri din argint, toate din epoca romană.

Și parcă a fost scris să le găsească Nea Vasile. Chiar cu o zi în urmă, se certase cu soția lui pe unde să vină șantul.

„El zicea să sape mai pe mijloc, eu mai pe margine, dar el nu și nu. Până la urmă s-a apucat să sape pe unde am zis eu, că nu doream să am toată gradină un șanț. De aceea am vrut pe lângă casă. Nu a săpat mult, cam 6-7 metri și a descoperit comoara”, a povestit Maria, soția lui Nea Vasile.

Întâi a dat peste o parte din cana de bronz. Apoi, a scos la suprafață un adevărat tezaur! A mai săpat puțin și a dat peste lingourile de argint. Abia după a descoperit monedele.

„Am văzut monedele, ruginite, cu pământ pe ele. Și am zis: am dat peste o comoară. Nu ne-a venit să credem. Pentru o zi am fost bogat. Puteam să le păstrez și să-mi îmbrac nevasta în argint la nunta noastră de 50 de ani”, spune în glumă nea Vasile.

Recompensă pentru tezaurul descoperit

Tezaurul scos la suprafață de Nea Vasile este format din 85 de piese, din care 74 de monede din argint, ce datează din vremea împăratului Vespasian. Alături de monede, în vasul de bronz se mai aflau cinci brățări din argint, o fibula de argint, o podoabă tot din argint ce avea atașate trei monede, dar și două lingouri din același metal, au consemnat specialiștii veniți să vadă minunea.

Toate artefactele desciperite de Nea Vasile au intrat în patrimoniul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova. Cât despre soții Vasile, pe ei i-a așteptat o recompensă pentru descoperirea făcută.

Potrivit legii, în cazuri excepționale, recompensa poate ajunge la 40% din valoarea obiectelor descoperite.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro
Etichete: