Redactia.ro
Home » Știri » La ce temperatură să speli hainele în mașina de spălat, ca să îți reduci factura la curent

La ce temperatură să speli hainele în mașina de spălat, ca să îți reduci factura la curent

La ce temperatură să speli hainele în mașina de spălat, să îți reduci factura la curent

La ce temperatură să speli hainele în mașina de spălat, ca să îți reduci factura la curentul electric. Iată ce recomandări există în acest sens.

La ce temperatură să speli hainele în mașina de spălat, ca să îți reduci factura la curentul electric

Fiecare persoană în parte setează programul mașinii de spălat în funcție de cum consideră, însă spălatul hainelor la temperatura nepotrivită s-ar putea să le deterioreze. Ideal este să le verifici eticheta, ca să vezi temperatura optimă de curățare recomandată.

O temperatură mai ridicată, precum cea de 90 de grade Celsius, de exemplu, este recomandată în cazul bolilor infecțioase sau ale unor nevoi mai speciale de igienă. La 60 de grade, spălăm de obicei lenjeria intimă și prosoapele pentru baie, de pildă.

Foarte mulți setează temperatura pentru spălarea rufelor la 30 sau 40 de grade. Potrivit Energy Saving Trust, singura diferență între rufele spălate la 30 de grade și cele la 40 de grade este la costurile energiei electrice. De exemplu, pe durata unui an întreg, spălarea rufelor la un program de 30 de grade reduce cu aproximativ 40% din consumul de energie electrică, așa că e mai bine să alegem temperatura de 30 de grade, nu cea de 40.

Spălarea hainelor la temperaturi cât mai mici are, așadar, avantaje, cum ar fi economisirea curentului. De exemplu, spălarea rufelor la 20 de grade în loc de 40 reprezintă o reducere a costurilor de funcționare cu 66%. Pentru uciderea și prevenirea germenilor, se recomandă călcarea acestora, potrivit Cancan.

Mai concret, Stiftung Warentest a constatat că nu este nicio diferență vizibilă atunci când mașina de spălat funcționează la temperaturi diferite, iar singurul dezavantaj apare la consumul de energie electrică.

Iată câtă energie electrică este consumată, în funcție de temperatura la care sunt spălate rufele:

  • dacă reduceți temperatura de la 60 de grade la 40 de grade, veți economisi aproximativ 50% din costurile energiei electrice;
  • dacă veți începe să spălați de la 60 de grade la 30 de grade, veți economisi aproximativ 67%;

Tipuri de programe ale mașinilor de spălat

  • 30°– programe de spălare cu apă rece – este recomandată pentru protejarea hainelor sensibile
  • 40°– programe de spălare cu apă călduță – această temperatura este recomandată pentru protejarea hainelor din bumbac și alte culori sintetice
  • 60°– programe de spălare cu apă caldă – această temperatură ajută la protejarea rufelor în culori pale sau care au mai fost spălate în prealabil
  • 90-95°– programe de spălare cu apă fierbinte – această temperatura este recomandată pentru rufe și textile rezistente la fierbere. Aici vorbim de țesăturile albe, din bumbac sau i
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: