Redactia.ro
Home » Știri » Lansarea volumului „Creionul de tâmplărie”, cea mai recentă creație a lui Mircea Cărtărescu

Lansarea volumului „Creionul de tâmplărie”, cea mai recentă creație a lui Mircea Cărtărescu

În cadrul unui eveniment online, din 23 iunie, librăria Humanitas a adus în atenția iubitorilor de literatură și eseistică cel mai recent volum al lui Mircea Cărtărescu, unul dintre cei mai cunoscuți scriitori contemporani atât în țară, cât și în străinătate.

La mai puțin de un an de la apariția volumului de proză Melancolia, scriitorul revine, așadar, pe piața literară cu o carte diferită, o colecție inedită de eseuri și confesiuni despre scriitori și cărți – Creionul de tâmplărie.

Considerând-o prima sa carte serioasă despre literatură, Cărtărescu ne conturează, prin prisma sa, iubirea pentru literatură și scriitori. Marin Preda, Nichita Stănescu, Gellu Naum, Andrei Codrescu, Ernesto Sábato, Romain Gary sunt doar câțiva din protagoniștii care fac din creația lui Mircea Cărtărescu o carte a mărturisirilor, a credințelor și valorilor scriitorilor. Secțiunea centrală, numită „Creionul de tâmplărie”, este o colecție de texte prin care scriitorul își expune crezul artistic și prin care încearcă să își definească sensul în lume ca scriitor.

Lansarea volumului „Creionul de tâmplărie”, cea mai recentă creație a lui Mircea Cărtărescu

„Preotul mi-a tăiat moțul, iar nașul mi-a vârât sub ochi tăvița tradițională, pe care se-nșirau câteva obiecte disparate: un păhăruț cu vin, un clește, niște bani, o păpușică cu păr de ață, spice de grâu… Trebuia să apuc de pe tavă, succesiv, trei obiecte, care să-mi prevestească viitorul în viață: dacă luam paharul aveam să fiu bețiv, dacă alegeam păpușa – afemeiat, dacă apucam cleștele – un muncitor harnic etc. Mă-ntreb ce zeu a-mpins în acel moment, ușor, cu vârful degetului, creionul de la urechea nașului, făcându-l să cadă-ntre lucrușoarele de pe tavă?

Fapt este că m-am repezit imediat la creionul ce nici nu trebuia să fie acolo, l-am înșfăcat cu toată puterea și nu i-am mai dat drumul, nici n-am mai vrut să iau altceva de pe tavă. Într-un fel, tot ce-am scris de-a lungul vieții mele am scris, de fapt, cu acel creion de tâmplărie pe care soarta mi l-a pus de la-nceput între degete.

Bătătura pe care-o am de la nenumărate pixuri și stilouri și creioane pe degetul mijlociu e singurul semn de muncă grea pe care-l am pe trup, și sunt mândru de ea ca de o medalie de onoare”, fragment din volumul Creionul de tâmplărie.

Mircea Cărtărescu s-a născut la 1 iunie 1956, la București, iar de-a lungul anilor a impresionat lumea prin poezia și prin proza sa, dovedindu-se a fi liderul incontestabil al generației ’80.
Peste 25 de volume personale îi poartă semnătura și este prezent în numeroase volume colective și antologii. Dintre scrierile sale mai importante fac parte „Nostalgia”, „Levantul”, trilogia „Orbitor” și romanul „Solenoid”. Până în prezent, cărțile sale au fost traduse în 24 de limbi.

Talentul scriitorului este apreciat la nivel internațional, drept pentru care, în ultimii ani, acesta s-a numărat printre favoriții la premiul Nobel pentru literatură. Situația nu s-a schimbat nici în acest an, conform spuselor editorului spaniol al scriitorului, Enrique Redel, de la Editorial Impedimenta. Acesta susține că Academia Suedeză are în vedere cinci candidați principali, printre care și Mircea Cărtărescu, iar acest lucru se datorează succesului celor mai recente traduceri ale scriitorului – Solenoid, apărută în Franța, și El cuerpo, apărută în Spania.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: