Redactia.ro
Home » Știri » Lăsatul Secului, 7 martie. 4 lucruri pe care nu trebuie să le faci în această zi

Lăsatul Secului, 7 martie. 4 lucruri pe care nu trebuie să le faci în această zi

Ce e interzis de Lăsatul Secului 2021

Lăsatul secului 2021. Înainte de orice post mare rânduit de biserica ortodoxă, este o zi care marchează sfârșitul perioadei în care putem mânca tot ceea ce ne dorim. Această zi poartă numele de Lăsatul Secului.

Lăsatul secului 2021. Când e ultima zi înainte de post

Paștele ortodox are loc în acest an pe data de 2 mai, în timp ce Paștele catolic are loc pe 4 aprilie. Așadar, creștinii trebuie să se pregătească pentru postul Paștelui, ce durează 40 de zile, fiind cel mai lung din an.

Postul Paștelui 2021 începe pe data de 15 martie și se încheie pe 1 mai, având în vedere că Paștele 2021 se serbează pe 2 mai.

Duminică, pe data de 7 martie 2021, are loc lăsatul secului de carne. De aici înainte creștinii nu mai au voie să consume produse din carne.

În decurs de o săptămână, credincioșii mai pot să consume produse lactate și brânzeturi. Acest lucru are loc până pe data de 14 martie,când are loc lăsatul secului de brânză și apoi începe oficial Postul Paștelui 2021.

“Prezentă atât în calendarul popular, cât şi în cel bisericesc, străvechea sărbătoare păgână, prag cosmic al trecerii de la iarnă la vară, Lăsatul Secului a fost adoptat şi adaptat de creştinism, ca ultimă treaptă pregătitoare înainte de smerenia Marelui Post, păstrându-şi farmecul obiceiurilor arhaice, dar căpătând noi valori, întru spirit, prin morala creştină”, explică Doina Işfanoni, cercetător etnolog la Muzeului Satului din Capitală.

Patru lucruri interzise de Lăsatul Secului 2021

Iată patru lucruri pe care nu ai voie să le faci de Lăsatul secului 2021. Tradiția arată că de lăsatul secului nu trebuie să faci efort fizic. Totodată,de acum înainte masa trebuie așezată cu fața spre răsărit, de fiecare dată. De asemenea, dacă tacâmurile nu trebuie așezate pe masă în mod aleatoriu, pentru că acest lucru aduce necazuri în gospodărie.

De Lăsatul secului nu este bine să dai oamenilor mâncare nesărată. Bătrânii au credința că dacă faci acest lucru și dai mâncare nesărată, te vei transforma într-o persoană zgârcită și fără noroc.

Un alt lucru care este interzis în ziua aceasta este să folosești o față de masă colorată. Pentru că ne pregătim pentru postul Paștelui, în care rememorăm chinurile prin care a trecut Hristos, nu avem motive de bucurie sau de petrecere și cel mai bine ar fi să folosim o față de masă albă dar și farfurii de aceeași culoare.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: