Redactia.ro
Home » Știri » Liber la călătorii! Elevii şi studenţii vor putea „bate” ţara în lung şi-n lat. Decizia Guvernului îi va bucura

Liber la călătorii! Elevii şi studenţii vor putea „bate” ţara în lung şi-n lat. Decizia Guvernului îi va bucura

Doi copii de numai 10 ani au dispărut misterios de acasă. Micuții au fugit în secret din Capitală direct la mare

Guvernul a luat o decizie ce-i va bucura pe elevi şi studenţi. Studenții pot beneficia de reduceri de 90% sau de 100% pentru transportul în comun. Însă, trebuie să îndeplinească și câteva condiții, mai precis, să aibă până în 30 de ani și să fie înscriși la formă de învățământ cu frecvenţă, în cadrul universităților acreditate.

Iar studenții care au unul sau ambii părinți decedați, vor beneficia de o reducere de 100% pentru transportul cu metroul și trenul.

Elevii vor călători gratuit

Călătoriile cu trenul în țară, la clasa a II-a, vor fi gratuite pentru elevi, indiferent de distanță, și această reducere de 100% se acordă pe baza carnetului de elev, după cum prevede Hotărârea de Guvern (HG) pusă în consultare publică de Ministerul Educației.

Legea intră în vigoare din 2 septembrie

Documentul conține noile reguli de acordare a gratuității la transport pentru elevi, așa cum prevede legea educației în învățământul preuniversitar care va intra în vigoare pe 2 septembrie.

Operatorii de transport feroviar de călători vor emite elevilor legitimaţii de călătorie gratuite pentru toate categoriile de tren, clasa a II-a, pe orice relație de călătorie, pe perioada anului școlar cu respectarea prevederilor Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE, astfel:

bilete de călătorie cu reducere 100% din tariful de transport la toate categoriile de trenuri clasa a II-a și 100% din tariful de rezervare pentru trenurile cu regim de rezervare, inclusiv abonamente cu reducere 100% din tariful de transport, conform reglementărilor proprii operatorului de transport, pentru elevi”, prevede proiectul de HG.

„Pentru călătoria la vagon de dormit, vagon cuşetă sau la clasa I, elevii vor plăti integral următoarele diferenţe tarifare: diferenţă de clasă, tarif de rezervare clasa I, supliment de pat/cuşetă, după caz”, mai scrie în proiectul de act normativ.

CFR Călători a confirmat gratuitatea

Și CFR Călători a anunțat recent într-un comunicat de presă că „începând cu data de 3 septembrie 2023, vor intra în vigoare noi facilități la transportul pe calea ferată de care vor beneficia elevii și studenții, conform Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și Legii învățământului superior nr. 199/2023.

De asemenea, odată cu intrarea în vigoare a acestor acte normative, vor fi abrogate, parțial, prevederile Legii educației naționale nr. 1/2011, respectiv cele referitoare la facilitățile acordate elevilor și studenților la transportul pe calea ferată. Noile prevederi legislative vor fi aplicate după adoptarea Hotărârii de Guvern, inițiate de Ministerul Educației și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și care vor conține metodologia de aplicare”.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: