Redactia.ro
Home » Știri » Lista finală a persoanelor care se pot vaccina anti-Covid în etapa a doua

Lista finală a persoanelor care se pot vaccina anti-Covid în etapa a doua

 Guvernul a aprobat, miercuri, în cadrul unei ședințe, o Hotărâre prin care noi categorii de persoane au fost incluse în etapa a doua de imunizare. Lista finală a persoanelor care se pot vaccina anti-Covid, în etapa a doua.

Lista finală a persoanelor care se pot vaccina anti-Covid în etapa a doua

Guvernul a aprobat, miercuri, o Hotărâre care prevede includerea și altor categorii de persoane în etapa a doua de vaccinare, pe lângă cele existente deja. Una dintre modificările aduse listei este aceea că și cetățenii străini, stabiliți legal în România, se vor putea vaccina anti-coronavirus, în etapa a doua de imunizare, informează Digi 24.

„Prevederile prezentei hotărâri se aplică și cetățenilor Uniunii Europene, ai Spațiului Economic European și ai Confederației Elvețiene, precum și străinilor cu ședere legală pe teritoriul României”, prevede HG modificată.

Totodată, printre cei care se mai pot vaccina anti-coronavurus în etapa a doua mai sunt și persoanele cu handicap, persoanele imobilizate (cele în căruț sau la pat), persoanele imunodeprimate și de altfel, însoțitorii lor și persoanele fără adăpost (oamenii străzii).

De asemenea, în etapa a doua se pot vaccina și sportivii, respectiv cei componenți ai loturilor naționale sau ai loturilor olimpice, sportivii calificați individual la jocurile olimpice, dar și cei care se ocupă de pregătirea lor. Se pot vaccina în etapa a doua și comercianții sau ceilalți angajați din magazinele de retail alimentar, românii care desfășoară activitate maritimă, cei de pe platforme marine sau pe unități mobile de foraj marin.

Alte categorii care au mai fost incluse în etapa a doua sunt angajații de la pompele funebre, personalul care se ocupă de asistență socială și maternală, dar și lucrătorii din agricultură.

Acestea se adaugă la cele existente deja pe listă:

 • personal-cheie din instituţiile statului, Parlament, Curtea Constituțională, Administrația Prezidenţială, Guvern, Consiliul Economic și Social, Avocatul Poporului,
  Consiliul Legislativ, Banca Națională a României, ministere şi instituţii subordonate acestora
 • personalul în activitate din cadrul instituțiilor din sistemul național de apărare națională, ordine publică, securitate națională şi al autorităţii judecătoreşti, executorii
  judecătorești, interpreții și traducătorii autorizați de Ministerul Justiției, avocații înscriși în tabloul avocaților întocmit potrivit Legii nr.51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicată, cu modificările și completările ulterioare, membrii Uniunii naționale a notarilor publici, precum și membrii din România în Parlamentul European.
 • personalul din cadrul direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului/serviciul public de asistență socială care își desfășoară activitatea în relație
  directă cu beneficiarii, asistenții maternali, asistenții personali și asistenții personali profesioniști;
 • personalul din administrația publică locală;
 • personalul din Administrația Națională de Meteorologie
 • membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare de carieră și reprezentanțelor organizațiilor internaționale din România, inclusiv membrii de familie care îi însoțesc, deținători de cărți de identitate special emise de Ministerul Afacerilor Externe;
 • personalul civil și militar care urmează să execute misiuni în afara teritoriului național, inclusiv membrii de familie care îi însoțesc la post, anterior plecării în misiune;
 • inspectorii sociali și personalul care își desfășoară activitatea în relația directă cu beneficiarii din cadrul Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială și
  a structurilor subordonate acestora.
 •  personalul Curții de Conturi a României și ai camerelor de conturi judeţene şi a municipiului Bucureşti
 • personalul din cadrul aparatului central și local al Consiliului Concurenței
 • personalul sanitar veterinar care lucrează în cabinete medicale veterinare

Când începe etapa a treia de vaccinare anti-coronavirus

Etapa a treia de vaccinare anti-coronavirus ar putea începe mai devreme a spus premierul Cîțu, etapă care era programată în primvără, luna aprilie.

”Suntem pregătiți să accelerăm și etapa a treia, care era programată să înceapă în luna aprilie, dacă vor veni aceste vaccinuri. Dacă Moderna se ține de plan, putem să demarăm mai repede etapa a treia. Și dacă AstraZeneca se ține de plan atunci cu siguranță vom accelera toate etapele.”, a declarat Florin Cîțu.

A fost publicată și lista persoanelor care se pot vaccina în etapa a treia. Etapa a treia include populația generală, inclusiv angajații din privat sau cei din domeniul HORECA.

 • lucrătorii din Industria extractivă,
 •  lucrătorii din Industria prelucrătoare
 • lucrătorii din Hoteluri și restaurante
 • lucrătorii din domeniul de întreținere corporală, coafură și alte
  activități de înfrumusețare
 • lucrătorii din domeniul spectacole, activitati culturale și recreative
 • lucrătorii din sistemul financiar, bancar și din domeniul asigurărilor, cu precădere a celor care au contacte directe cu publicul și a celor care prestează servicii esențiale de plăți, administrare cont și investiții și operează infrastructuri critice naționale, precum și personalul critic de suport al acestora;
 • persoanele cazate în centrele regionale de proceduri și cazare ale solicitanților de azil aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări.
 • persoanele cazate în centrele pentru cazarea străinilor luați în custodie pubIică aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări.
 • persoane private de libertate;
 • persoane care asigură infrastructura de comunicații;
 • lucrătorii din domeniul muzeal și al colecțiilor publice;
 • lucrătorii din biblioteci.
 • populaţia adultă, alte categorii decât cele prevăzute anterior
 • populaţia pediatrică, în funcţie de evoluţia epidemiologică şi de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vârsta sub 18 ani. 

În momentul de față, în România sunt disponibile doze de vaccin de la Pfizer și Moderna. S-au deschis în Capitală zece centre de vaccinare, odată cu începutul etapei a doua. Cel mai mare centru este de la Romexpo. În etapele II-a şi a III-a, vaccinarea se va organiza prin centre de vaccinare fixe şi mobile, dar și echipe mobile, la medicul de familie sau chiar și centre drive-through.

Etichete: