Redactia.ro
Home » Știri » Locul din România cu cel mai mare risc de avalanșă în 2024

Locul din România cu cel mai mare risc de avalanșă în 2024

Locul din România cu cel mai mare risc de avalanșă în 2024

În ultima perioadă, meteorologii din România au atras atenția asupra unui fenomen periculos care afectează munții din țară – avalanșele. Cu toate că România nu este recunoscută în mod tradițional pentru riscul de avalanșă, în acest an, acest pericol s-a amplificat considerabil, afectând în special regiunile montane înalte. Iată detaliile!

Locul din România cu cel mai mare risc de avalanșă în 2024

Conform avertismentelor emise de meteorologi, cel mai mare risc de avalanșă în România este înregistrat la altitudini de peste 1.800 de metri în masivele Făgăraș, Rodna, Călimani, Bistrița, Bucegi, Parâng-Șureanu, Țarcu și Godeanu. Un lucru alarmant este faptul că în munții Țarcu-Godeanu, riscul de avalanșă nu se limitează la altitudini ridicate, ci se extinde și sub 1.800 de metri.

Potrivit rapoartelor meteo, cel mai mare strat de zăpadă înregistrat în această perioadă se găsește la stația meteo montană Bâlea Lac, în Munții Făgăraș, unde stratul de zăpadă a atins impresionanta grosime de 121 de centimetri. Această cantitate semnificativă de zăpadă reprezintă un factor de risc major pentru producerea avalanșelor.

Meteorologii sibieni avertizează că există potențialul ca „avalanșe de dimensiuni medii și mari” să fie declanșate la altitudini mai mari de 1.800 de metri. Stratul de zăpadă instabil de la suprafață, cu o grosime de 40-50 de centimetri în anumite zone, prezintă un risc ridicat de alunecare, mai ales pe pantele înclinate și în condiții de supraîncărcare. Această situație favorizează apariția avalanșelor, care pot pune în pericol viețile celor care se află în aceste zone montane, potrivit Antena3 CNN.

Incident tragic în Munții Țarcu

Un incident tragic care subliniază gravitatea acestui fenomen s-a produs recent în Munții Țarcu. Un bărbat din Olanda a fost ucis de o avalanșă, iar alți doi turiști străini au fost surprinși de zăpadă. Autoritățile locale au deschis o anchetă pentru a stabili cu exactitate circumstanțele și cauzele acestei tragedii și pentru a determina dacă a existat culpă în producerea ei.

Astfel, în 2024, România se confruntă cu un risc crescut de avalanșă, cu potențialul de a afecta nu doar munții înalți, ci și zonele montane mai joase. Este extrem de important ca turiștii și alpiniștii să fie conștienți de acest pericol, să se pregătească corespunzător înainte de a se aventura în zonele montane și să urmeze sfaturile și avertismentele meteorologilor pentru a minimiza riscurile și pentru a se bucura în siguranță de frumusețea naturii din aceste regiuni.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: