Redactia.ro
Home » Știri » Lovitură cruntă pentru PSD. Președintele Iohannis a contestat la CCR o lege importantă

Lovitură cruntă pentru PSD. Președintele Iohannis a contestat la CCR o lege importantă

iohannis

Președintele Klaus Iohannis a sesizat, luni, Curtea Constituțională a României (CCR) privind Legea de organizare a alegerilor generale, adoptată de Parlament.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a trimis Curții Constituționale luni, 17 august a.c., o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016”, informează Administraţia Prezidenţială.

Potrivit sesizării de neconstituționalitate, Legea privind organizarea alegerilor parlamentare a fost adoptată atât de Senat cât și Camera Deputaților în 27 iulie și a fost transmisă două zile mai târziu la Președinție în vederea promulgării.

Când vor fi organizare următoarele alegeri generale

Parlamentul a stabilit că alegerile pot fi organizate cel mai târziu în 15 martie 2021, dar nu mai devreme de 6 decembrie 2020, iar data scrutinului va fi stabilită printr-o lege organică. Klaus Iohannis a cerut CCR să admită sesizarea de neconstituționalitate și să constate că legea este neconstituțională în ansamblul său.

„Similar stabilirii datei alegerilor locale, Parlamentul a optat pentru o soluție legislativă potrivit căreia data următoarelor alegeri pentru Senat și Camera Deputaților va fi stabilită de Parlament prin lege organică. Prin conținutul normativ, această reglementare încalcă prevederile mai multor articole din Constituție”, arată șeful statului în sesizarea făcută la CCR.

În sesizare se subliniază că stabilirea datei alegerilor parlamentare prin lege organică, cu cel puțin 60 de zile înaintea datei alegerilor, prin derogare, creează un cadru legislativ special doar pentru următoarele alegeri parlamentare. „Apreciem că o atare modificare, realizată cu mai puțin de 6 luni înainte de alegerile la termen, încalcă exigențele art. 1 alin. (5) din Constituție în dimensiunea sa referitoare la previzibilitatea legii și cea a securității raporturilor juridice”, a explicat președintele.

Legea care permite Parlamentului să decidă data alegerilor legislative

Acesta a precizat că s-a instituit, astfel, o prerogativă pentru Parlament de a stabili în mod discreționar data alegerilor parlamentare. Președintele consideră că Parlamentul dobândește competența de a stabili data alegerilor în mod discreționar, cu ignorarea regulilor stabilite de Constituție, putându-se ajunge la prelungirea mandatului actualului Parlament, în afara cadrului constituțional.

„Camera Deputaților și Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungește de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență, până la încetarea acestora. (…) O guvernare democratică presupune ca poporul să își desemneze reprezentații la nivelul autorităților publice la intervale regulate de timp. Rezultă că mandatul autorităților publice trebuie să fie limitat în timp”, a mai explicat președintele.

Conform legislației, Guvernul este cel care stabilește data alegerilor, iar aducerea la cunoștință publică a datei alegerilor se face cu cel puțin 90 de zile înainte de ziua votării, prin publicarea în Monitorul Oficial al României hotărârii Guvernului privind data alegerilor.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: