Redactia.ro
Home » Știri » Lovitură grea pentru cei care dețin acest tip de mașini! Vor fi complet interzise în România

Lovitură grea pentru cei care dețin acest tip de mașini! Vor fi complet interzise în România

Lovitură grea pentru cei care dețin acest tip de mașini! Vor fi complet interzise în România

În ultima vreme au fost adoptate mai multe legi în România, iar printre ultimele proiecte se numără și cel care vizează interzicerea unor mașini. Decizia finală ar fi trebuit luată astăzi, dar parlamentarii au amânat votul. Dacă trece de forul decizional, mulți români vor fi nevoiți să își schimbe autoturismele.

Mașinile cu volan pe dreapta vor fi interzise în România

Conform statisticilor oficiale, în România, peste 10% din accidentele rutiere sunt produse de șoferii care conduc o mașină cu volan pe dreapta. În acest context, a fost propus un proiect de lege care vizează interzicerea acestor autoturisme pe drumurile publice, cu excepţia autovehiculelor istorice şi a celor utilitare. Proiectul ar fi trebuit să fie votat chiar astăzi în Parlament, dar decizia a fost amânată, pe motiv că autoritățile mai au nevoie de documentare.

Mai exact, nu s-a putut ajunge la o înțelegere în cazul mașinilor cu volan pe dreapta înscrise deja în România. Dacă proiectul trece de Camera Deputaților, acesta va interzice „circulaţia pe drumurile publice a autovehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România care au postul de conducere situat pe partea dreaptă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului”.

Astfel, mulți români vor trebui să își schimbe mașinile sau nu vor mai putea achiziționa unele de acest fel, deși prețul lor era unul mic, în comparație cu al celor clasice, cu volan pe stânga.

Mașinile cu volan pe dreapta, periculoase în România

Datele obținute de Poliția Română în urma unei analize ample indică faptul că peste 10% dintre accidentele rutiere din România sunt produse de șoferi care conduc mașini cu volanul pe dreapta. Anual, 150-200 de accidente sunt produse de către posesorii acestui tip de mașini, iar multe dintre ele se soldează și cu victime.

În plus, majoritatea mașinilor sunt vechi, fabricate chiar și în anul 2000. În țara noastră au fost înmatriculate peste 100.000 de astfel de autoturisme până în 2019, când Brexitul a interzis importul.

Cei care nu vor respecta noua lege vor fi aspru sancționați. Mai exact, riscă să primească să primească sancțiuni de 6-8 puncte, respectiv amenzi de până la 1.160 de lei. În plus, li se va reține certificatul de înmatriculare sau de înregistrare până când vor dovedi că au mutat volanul pe partea stângă, o schimbare care poate ajunge și la câteva mii de euro.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: