Redactia.ro
Home » Știri » MAE, mesaj pentru diaspora: ”Alegeți votul prin corespondență, vă protejează sănătatea!”

MAE, mesaj pentru diaspora: ”Alegeți votul prin corespondență, vă protejează sănătatea!”

MAE, avertizare de ultimă oră! Toți românii care merg în Italia trebuie să știe asta

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu i-a îndemnat, vineri, pe românii din diaspora să opteze pentru votul prin corespondență la alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Vot prin corespondență pentru protejarea anti-Covid

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis, vineri, un mesaj românilor din străinătate, îndemnându-i să se înscrie pentru a vota prin corespondenţă la alegerile parlamentare programate pentru 6 decembrie. Potrivit lui, această metodă de vot este una simplă, care protejează sănătatea alegătorilor în contextul pandemiei, informează Digi 24.

„Vă asigur că şi de această dată Ministerul Afacerilor Externe va depune în continuare toate eforturile care ne stau la îndemână, potrivit competenţelor noastre legale, în circumstanţele actuale, pentru a ne asigura că toţi cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care doresc să participe la acest proces electoral vor putea să o facă în condiţii de siguranţă”, promite șeful diplomației române.

Mesajul este transmis cu şase zile înaintea termenului limită de înscriere pe platforma www.votstrainatate.ro.

Ce înseamnă votul prin corespondență

Dat fiind faptul că în străinatate secțiile de votare sunt într-un număr mult mai mic față de cele din România, apariția supraaglomerarilor din cadrul secțiilor de votare și ajungerea practic la imposibilitatea de a mai vota, legiuitorul român a dat alegatorului posibilitatea de a vota prin corespondenta, adica de a-si trimite buletinul de vot, urmand o procedura in acest sens stabilita de legislatie, prin intermediul postei. Detalii aici https://www.avocatoo.ro/blog/votul-prin-corespondenta/.

Aceasta posibilitate de a vota este destinata DOAR cetatenilor romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate si DOAR la alegerile parlamentare ce se desfasoara la nivelul tarii noastre.

Pentru a se înscrie pentru votul prin corespondență, cetăţeanul român trebuie să facă dovada reşedinţei sau domiciliului în străinătate. În acest sens, ministrul Afacerilor Externe precizează că acest lucru poate fi demonstrat de „unele dintre cele mai uzuale documente”: permisul de conducere în Spania, factura de utilităţi în Franţa, abonamentul de transport în Olanda.

Lista integrală este disponibilă pe site-ul MAE, în secţiunea dedicată alegerilor parlamentare din anul 2020 – http://www.mae.ro/node/52162.

De asemenea, aminteşte Bogdan Aurescu, Biroul Electoral Central a decis de curând, ca urmare a demersurilor MAE, că alegătorul care deţine un act de identitate al cărui termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020 îşi poate exercita dreptul de vot la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor în baza acestuia.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: