Redactia.ro
Home » Știri » MAE, noi precizări pentru turiștii români. În ce condiții poți trece granița la greci și de ce acte ai nevoie

MAE, noi precizări pentru turiștii români. În ce condiții poți trece granița la greci și de ce acte ai nevoie

grecia

Grecia se redeschide oficial începând de mâine dimineață. Cu această ocazie, Ministerul de Externe a făcut noi precizări pentru cei care doresc să meargă în concediu la greci. MAE anunţă că platforma care permite completarea formularului necesar la intrarea în Grecia este funcţională, deşi nu a mers de la miezul nopţii, aşa cum anunţaseră autorităţile elene.

Informaţia este transmisă în contextul în care platforma electronică pentru completarea obligatorie a formularului electronic (Passenger Locator Form) de către persoanele care intră pe teritoriul Republicii Elene (pe cale aeriană, rutieră sau maritimă) nu a funcţionat începând de marţi, ora 00:00, aceasta fiind ora comunicată de către autorităţile elene.

În acest context, MAE a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri prin Ambasada României la Atena şi pe lângă Ambasada Greciei în România pentru semnalarea acestei disfuncţionalităţi şi pentru a solicita remedierea imediată a acesteia. Urmare acestor demersuri, autorităţile elene au remediat problema tehnică apărută, iar la acest moment platforma este funcţională.

De ce acte ai nevoie ca să treci granița

MAE reaminteşte că, începând de miercuri, ora 6:00, pe lângă formularul electronic, respectiv codul QR, cetăţenii români trebuie să prezinte la intrarea pe teritoriul Greciei şi testul molecular negativ pentru infecţia cu COVID-19, emis cu maximum 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei.

Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie emise în limba engleză şi să conţină numele şi prenumele persoanei testate, precum şi seria şi numărul cărţii de identitate sau ale paşaportului persoanei respective.

De asemenea, MAE precizează că reprezentanţi ai Consulatului General al României la Salonic, cât şi ai Ambasadei României la Sofia vor continua să fie prezenţi în cursul zilei de miercuri în punctul de frontieră Kulata-Promachonas pentru a se asigura că cetăţenii români beneficiază de asistenţă consulară, în caz de nevoie.

Unde te poți testa pentru coronavirus, dacă vrei să pleci în Grecia

Ministerul Sănătăţii a anunţat că a publicat lista centrelor de testare pentru infecţia cu SARS-CoV-2, pentru a veni în sprijinul celor care doresc să călătorească în Grecia. „În sprijinul cetăţenilor care doresc să călătorească în Grecia şi care, începând cu 15 iulie, trebuie să prezinte un test molecular negativ pentru infecţia cu COVID-19 efectuat cu maximum 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Republicii Elene, Ministerul Sănătăţii a făcut publică pe pagina de web, www.ms.ro, lista centrelor de testare, adresele şi numerele de telefon ale acestora”, se arată într-o informare de presă a ministerului.

Lista centrelor poate fi consultată AICI.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro
Etichete: