Redactia.ro
Home » Știri » Mai mulți români, dispăruți după avalanșa din Italia: „Este un dezastru de neimaginat!”

Mai mulți români, dispăruți după avalanșa din Italia: „Este un dezastru de neimaginat!”

Mai mulți români, dispăruți după avalanșa din Italia

Mai mulți români, dispăruți după avalanșa din Italia. Un bloc de gheață uriaș s-a desprins duminică de pe ghețarul Marmolada, din Alpii din nordul Italiei, provocând o avalanșă care a ucis cel putin șase persoane și a rănit alte nouă. Printe persoanele dispărute se numără și români.

Mai mulți români, dispăruți după avalanșa din Italia: „Este un dezastru de neimaginat!”

O avalanșă puternică s-a produs duminică, 3 iulie, in Alpii italieni, pe fondul unor temperaturi record. Autoritățile locale au anunțat că cel putin șase persoane au murit, iar alte nouă au fost rănite. Printre persoanele dispărute se numără și români, potrivit agentiei de presă ANSA. Bilanțul provizoriu al victimelor în urma prăbușirii unei bucăti din ghetarul imens de pe Marmolada este de 6 mortu, 9 răniti și 20 de dispăruti. „Situația evoluează, și în prezent este greu să spunem cu certitudine despre ceea ce s-a întâmplat”, a declarat Gianpaolo Bottacin,consilier regional pentru protecție civilă din Veneto.

Dintre cei șase turisti, patru au fost identificati. Este vorba despre trei cetățeni italieni, in timp cel al patrulea este de nationalitate cehă. Un bărbat și o femeie urmează să fie identificați. Cinci elicoptere și mai multe echipaje cu câini de salvare au fost trimise pentru a căuta persoanele prinse sub gheață. Salvatorii alpini au activat un număr gratuit pentru a permite raportarea persoanelor care nu au luat legătura cu rudele.

Avalanșa de pe Marmolada este „un dezastru de neimaginat, ne va fi greu să identificăm exact identitatea victimelor pentru că trupurile au fost dezmembrate” de pietre și bucățile de gheață, afirmă anchetatorii, potrivit sursei citate mai sus. Potrivit celor reconstituite până acum, avalanșa a surprins două grupuri de câte șase alpiniști. Printre victime ar fi și ghizii. „Prăbuşirea de pe vârful Marmolada este consecinţa condiţiilor meteorologice actuale, adică un episod de căldură timpurie care coincide cu problema încălzirii globale. Din ceea ce se vede în filmare, prăbuşirea a fost semnificativă. Putem observa că există o cantitate mare de apă deoarece topirea s-a accelerat în Alpi. Am avut o iarnă extrem de aridă, cu un deficit de precipitaţii de 40 până la 50%. Condiţiile actuale ale gheţarilor corespund cu cele de la mijlocul lunii august, nu la începutul lunii iulie​„, a explicat profesorul Massimo Frezzotti, de la departamentul de ştiinţe al Universităţii Roma 3.

Ghețaryk Marmolada, supranumit „regina Dolomiţilor”, este cel mai mare ghețar din acest lanț muntos din nordul Italiei, care face parte din Alpi. Situat în Tretino, de aici izvorăște râul Avisio și se vede lacul Fedaia.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: