Redactia.ro
Home » Știri » Maidanezii de la Cernobîl. Cum trăiesc sute de cățeluși abandonați după dezastrul de la Cernobîl

Maidanezii de la Cernobîl. Cum trăiesc sute de cățeluși abandonați după dezastrul de la Cernobîl

GALERIE FOTO (2)

Maidanezii de la Cernobîl. Sute de câini maidanezi au învăţat să supravieţuiască în pădurile din zona de excludere. Majoritatea sunt urmașii celor lăsați în urmă după dezastrul de la Cernobîl. Atunci, oamenilor li s-a interzis să-și ia cu ei prietenii necuvântători, așa că ei au rămas singuri și a trebuit să învețe să se descurce.

În urma dezastrului de la Cernobîl din 1986, oraşul Pripyat şi satele din apropiere au fost abandonate. Locuitorilor nu li s-a permis să-şi ia şi animalele de companie atunci când au fost evacuaţi. „Rugăciunea pentru Cernobîl”, o istorie devastatoare a perioadei, scrie despre „câinii care lătrau, încercând să urce în autobuze cu stăpânii lor”. Soldaţii îi împingeau şi îi dădeau afară. „Câinii alergau distanţe îndelungate după autobuze”, relatează celebra carte.

Famililiile îndurerate care au fost nevoite să-și părăsească animalele au lăsat pe ușile locuințelor bilete în care rugau autoritățile să nu le ucidă animalele. Soldații nu au avut nici cea mai mică urmă de compasiune și au împușcat orice câine le-a ieșit în cale. Unii dintre ei au reușit să scape. Cei care au supeaviețuit au populat zona abandonată în urma dezastrului.

Maidanezii de la Cernobîl. Cum trăiesc sute de cățeluși abandonați după dezastrul de la Cernobîl

Viaţa nu este deloc uşoară pentru maidanezii din Cernobîl. Animalele trebuie să îndure, fără adăpost adecvat, iernile aspre din Ucarina. În același timp se confruntă cu un nivel de radiaţii ridicat, din cauza căruia au o durată de viaţă mult mai mică. Foarte puţini câini trec de vârsta de şase ani.

Citește și: Fratele lui Ștefan Rebeja s-a electrocutat pe podul CFR Herăstrău

Cu toate acestea, sunt şi veşti bune. Câinii care trăiesc în apropierea punctelor de control beneficiază de mici căsuţe, făcute special pentru ei de către autorităţi. Unii patrupezi au fost destul de isteţi încât să se strângă în apropiere de cafeneua locală. Câinii au înţeles probabil că o prezenţă umană înseamnă mijloc de hrană.

Câinii au devenit mascotele neoficiale de la Cernobîl. Ei sunt mereu gata să îi întâmpine pe vizitatorii care se opresc la cafeneaua Desyatka să cumpere delicatese culinare, informează The Guardian.

Nadezhda Starodub, un ghid pentru Cernobîl din cadrul companiei Solo East, afirmă că vizitatorii se îndrăgostesc de câinii din zona de excludere. „În majoritatea timpului, oamenii îi consideră drăguţi, dar unii cred că sunt contaminaţi aşa că evită să atingă câinii”, spune Starodub. Nu există reguli prin care se interzice atingerea animalelor, dar ghidul îi sfătuileşte pe oameni să aplice aceleaşi măsuri de protecţie pe care le-ar aplica cu orice alt animal întâlnit în sălbăticie.

„Unii ghizi se tem de plângeri, aşa că evita zona cu câini pentru a fi siguri că nu au loc incidente. Dar eu îi iubesc”, adaugă Starodub.

Citește și: Decizia finală a lui Stanciu!

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: