Redactia.ro
Home » Știri » Marian Vanghelie, condamnat la 11 ani și 8 luni de închisoare pentru corupție. Decizia nu e definitivă

Marian Vanghelie, condamnat la 11 ani și 8 luni de închisoare pentru corupție. Decizia nu e definitivă

Este informația momentului! Fostul edil al Sectorului 5 din Capitală, Marian Vanghelie, a fost condamnat la 11 ani și 8 luni de închisoare pentru corupție. Decizia nu e definitivă.

Decizia în dosarul lui Marian Vanghelie a fost pronunțată joi de Tribunalul București.

De mai bine de 6 ani, Marian Vanghelie a fost judecat la Tribunalul București pentru o mită de 30 de milioane de euro.
În iulie 2015, Vanghelie a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv pentru 26 de infracțiuni de corupție, alături de Laura Ciocan, directorul de atunci al Economat Sector 5 SRL.

Prejudiciul se ridică la peste 60 de milioane de euro, din care peste 30 de milioane de euro ar fi reprezentat șpaga lui Marian Vanghelie.

”În perioada 2006 – 2014, inculpatul Vanghelie Marian-Daniel, în calitate de primar al Sectorului 5 din București, ajutat de inculpatul Niculae Mircea-Sorin și parțial de inculpata Ciocan Laura, a solicitat și primit de la inculpatul Dumitru Marin foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un „comision” de 20% din încasări).

Acele foloase au fost pretinse și primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel pentru a-și exercita atribuțiile de serviciu atât în vederea atribuirii de către Primăria Sectorului 5 și serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziții publice firmelor controlate de omul de afaceri, cât și pentru a dispune efectuarea plății lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală a acestor contracte este de aproximativ 738.019.000 de lei)”, se arăta de către procurorii DNA, într-un comunicat din 2015.

În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată de DNA Mircea-Sorin Niculae, vărul lui Marian Vanghelie, Sorin Ştefan Ciocan, Laura Ciocan, director al SC Economat Sector 5 SRL, şi omul de afaceri Marin Dumitru.

Pedepsele dispuse de Tribunalul București în cazul acestora sunt după cum urmează:

Mircea-Sorin Niculae – 8 ani de închisoare.
Dumitru Marin – 4 ani de închisoare.
Sorin-Ștefan Ciocan – 3 ani închisoare cu suspendare.
Laura Ciocan a fost achitată.

Marian Vanghelie a ocupat fotoliul de primar al Sectorului 5 al Capitalei între anii 2000 şi 2016. Acesta a candidat pentru un nou mandat la primăria de sector, însă fără succes, la alegerile locale din septembrie 2020.