Redactia.ro

Marine Le Pen, exclusă de la alegerile prezidențiale din Franța după ce a fost condamnată pentru delapidare de fonduri

Marine Le Pen

Liderul partidului Frontul Național, Marine Le Pen, se află în centrul unui scandal politic de proporții după ce a fost condamnată de Tribunalul din Paris într-un dosar complex care vizează deturnarea de fonduri europene. Sentința vine cu doar doi ani înainte de alegerile prezidențiale din Franța, programate în 2027, la care Le Pen nu va mai avea dreptul să participe.

Patru ani de închisoare pentru Marine Le Pen

Conform deciziei instanței, Marine Le Pen a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare, dintre care doi ani cu suspendare. În plus, va trebui să achite o amendă de 100.000 de euro și nu va mai avea voie să candideze pentru vreo funcție publică timp de cinci ani.

Interdicția este cu efect imediat, ceea ce înseamnă că Le Pen nu va putea participa la următoarele alegeri prezidențiale.

În total, 25 de persoane sunt vizate în dosar, inclusiv alți opt deputați din partidul Frontul Național, care au fost și ei condamnați. Totodată, formațiunea politică fondată de Jean-Marie Le Pen a fost amendată cu 2 milioane de euro, transmite antena3.ro.

Ce acuză instanța

Judecătorii francezi au stabilit că Marine Le Pen și ceilalți inculpați ar fi participat la o schemă prin care au deturnat fonduri de la Parlamentul European.

Schema funcționa astfel: asistenți parlamentari angajați oficial la Bruxelles ar fi trebuit să lucreze pentru eurodeputați, însă, în realitate, aceștia îndeplineau sarcini pentru partidul Frontul Național în Franța.

Potrivit instanței, această practică s-a întins pe o perioadă de peste 11 ani, în cadrul a trei mandate legislative. În total, prejudiciul se ridică la 4,1 milioane de euro, din care 2,9 milioane reprezintă deturnări directe, iar restul de 1,2 milioane provin din complicitatea la întreaga schemă.

Deși Le Pen și ceilalți inculpați au pledat nevinovat, instanța a considerat că probele sunt suficiente pentru a pronunța condamnarea.

Reacții internaționale

Decizia nu a trecut neobservată pe scena internațională. Rusia a reacționat imediat, acuzând „încălcarea normelor democratice” și considerând că procesul ar fi fost influențat politic.

De partea Marinei Le Pen a sărit și premierul ungar Viktor Orban, cunoscut pentru relațiile sale apropiate cu Kremlinul. „Je suis Marine”, a scris Orban pe platforma X (fostul Twitter), într-un gest simbolic de susținere.

Această susținere nu este întâmplătoare. Le Pen a fost de-a lungul timpului o figură apropiată de discursul anti-european și pro-rus, fapt ce i-a atras deopotrivă simpatie în estul Europei și critici în vest.

Frontul Național, în colaps financiar și politic?

Condamnarea Marinei Le Pen pune Frontul Național, redenumit recent Rassemblement National (RN), într-o poziție extrem de delicată. Pe lângă daunele de imagine, partidul trebuie să plătească o amendă uriașă de 2 milioane de euro. În plus, pierderea liderului principal cu doar doi ani înainte de alegeri riscă să genereze haos în interiorul formațiunii.

De altfel, partidul se confruntă deja cu dificultăți în a găsi un candidat cu notorietate și susținere publică la nivelul Marinei Le Pen. Mulți analiști consideră că această condamnare ar putea însemna începutul sfârșitului pentru formațiunea care, până recent, era văzută ca principala forță de opoziție din Franța.

Ce urmează pentru Le Pen

Deși sentința este una dură, Le Pen are dreptul să atace decizia în apel. Procesul ar putea continua, însă, chiar dacă verdictul final va fi amânat, efectele deciziei actuale sunt deja în vigoare. Cu alte cuvinte, Le Pen nu va putea candida până la o eventuală decizie definitivă favorabilă.

În paralel, Le Pen va fi plasată sub arest la domiciliu cu brățară electronică, iar viața sa politică intră într-o pauză forțată. Deși avocații săi au anunțat că vor face apel, nu este clar dacă până la alegerile din 2027 procesul va fi încheiat în favoarea ei.

Un mesaj clar al justiției franceze

Pentru opinia publică din Franța, decizia instanței are și un rol simbolic. Este un semnal clar că fondurile europene nu pot fi tratate cu superficialitate și că folosirea banilor publici în scopuri politice nu rămâne nepedepsită. Judecătorii au vrut să arate că legea este aceeași pentru toți, indiferent de numele sau funcția politică a celui acuzat.

Chiar și criticii Marinei Le Pen recunosc că decizia este una istorică. Este pentru prima dată când o figură politică de talia sa este exclusă din alegerile prezidențiale din cauza unei sentințe penale.

Condamnarea Marinei Le Pen schimbă radical jocul politic din Franța. Cu un lider al opoziției scos din cursă, cu un partid aflat în colaps și cu tensiuni internaționale în creștere, alegerile din 2027 se anunță imprevizibile. Până atunci, procesul Marinei Le Pen va continua, iar scena politică franceză va trebui să se adapteze la o nouă realitate, în care regulile jocului nu mai sunt dictate doar de sondaje, ci și de justiție.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: