Redactia.ro
Home » Știri » Mărmureanu a comentat activitatea seismică recentă. Când va fi lovită România de un cutremur semnificativ

Mărmureanu a comentat activitatea seismică recentă. Când va fi lovită România de un cutremur semnificativ

GALERIE FOTO (3)

36 de cutremure cu magnitudini cuprinse între 2 și 4,2 pe scara Richter, au fost în ultima perioadă la noi în țară, potrivit  specialiștilor INFP. Seismologul Gheorghe Mărmureanu precizează cât de periculoase sunt astfel de cutremure cu magnitudini mici. Mulți ne temem de un cutremur asemeni celui din 77, care a fost o tragedie pentru România. 

Activitatea seismică din ultima perioadă

În ultima vreme, la noi în țară s-au înregistrat 36 de cutremure cu magnitudini între 2 și 4,2 pe scara Richter. Cele mai multe în zona Vrancea. În acest context, seismologul Gheorghe Mărmureanu spune că astfel de cutremure mici sunt normale și că nu sunt periculoase pentru România.

Aceste cutremure de suprafață, din zona Vrancea, din care face parte și județul Vaslui, nu sunt periculoase. Oricum am mai declarat că nu ne putem aștepta la un cutremur mare în România până în 2040. Vor fi multe cutremure din acestea mici, am mai avut acum câteva săptămâni și o să mai avem. Nu au nici o relevanță, deaorece cutremurele vrâncene sunt periculoase când au 7- 8 grade pe scara Richter.

În România sunt cutremure mici foarte multe, care pleacă din Vrancea, începând de la Botoșani și până la Turnu Severin, deci nu înseamnă că este vreun cutremur din vreo zonă separată ca Vaslui, tot din zona Vrancea vine. Așa că vasluienii pot sta liniștiți, că nu este nimic grav”, a spus seismologul Gheorghe Mărmureanu.

Cinci cutremure înregistrate în România în noaptea de joi spre vineri

Cinci cutremure s-au produs în noaptea de joi spre vineri, 29 octombrie, în zona seismică Vrancea și Vaslui. Cutremurele s-au produs la interval de câteva ore, cel mai puternic având magnitudinea de 4.2 pe Richter. Primul seism a avut loc ora 20:37:23, în Vrancea, județul Buzău, și a avut magnitudinea 3.0. Cutremurul s-a produs la adâncimea de 114 kilometri.

Al doilea seism a fost la ora 22:00, în Vaslui, și a avut magnitudinea 2.9. Cutremurul s-a produs la doar 6 kilometri adâncime. Acesta a fost urmat de un altul de 2.1, la doar 14 minute distanță, la aceeași adâncime.

La ora 00:39 a avut loc un alt seism, în Vaslui, cu magnitudinea 4.2 pe Richter, la adâncimea de 8 kilometri, urmat de un cutremur de 2,6 cinci minute mai târziu, la ora 00:43, la adâncimea de 5 kilometri.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: