Redactia.ro
Home » Stil de viață » Marţi începe Postul Crăciunului. Va fi mai lung decât în anii trecuţi. S-au scumpit alimentele de origine vegetală

Marţi începe Postul Crăciunului. Va fi mai lung decât în anii trecuţi. S-au scumpit alimentele de origine vegetală

Postul Crăciunului

Marţi, 15 noiembrie 2022, începe Postul Crăciunului. Aşadar, durează 40 de zile, timp în care creștinii ortodocși vor consumă numai produse de origine vegetală.

Luni, 14 noiembrie, este lăsatul secului pentru Postul Crăciunului. Este ultima zi în care creștinii mai pot mânca mâncăruri “de dulce”.

Dacă această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte. În anul 2022 Lasata Secului pentru Postul Crăciunului cade într-o zi de luni. Din punct de vedere al alimentației, este un post mai ușor față de cel al Paștelui, având multe dezlegări la peste, ulei și vin.

Cartofii, „vedetele” din post

Cartofii, baza meniului de post, s-au scumpit cel mai mult. Aici s-a înregistrat o creștere cu 40%, însă și pe alte alimente s-au înregistrat creșteri de prețuri.

Mălaiul și făina s-au scumpit și ele cu 34%. Atunci când se va da dezlegare la pește, va trebui să scoatem din buzunar cu 20% mai mult. Dacă ne uităm în acest moment, în Piața Obor din Capitală avem cartofi cu 4 lei, ceapă cu 6 lei sau 5 lei, pentru cea românească.

Roșiile costă acum undeva între 12 -15 lei/kilogram, iar castraveții în jur de 10 lei/kilogram. Odată cu criza energetică şi cea cauzată de războiul din Ucraina, puterea de cumpărare a leului va deveni din ce în ce mai mică, iar consumatorii care aleg alimentele de origine vegetală vor fi nevoiți să cheltuiască și mai mult pentru o mâncare sănătoasă.

Ce trebuie să respecţi în Postul Crăciunului

Trebuie să ținem cont de trei criterii în momentul în care dorim să ținem postul religios: trecerea de la dulce, la post, trecerea de la de post la dulce, iar atunci când ne hotărâm să ținem post trebuie să ne pregătim alimentele potrivite, să le preparăm în casă și să avem alegerile potrivite care să conțină proteină și nu preponderant carbohidrați și grăsime care ne vor face să luăm în greutate”, a mai precizat sursa citată.

De asemenea, Sfinții Părinți au pus un accent deosebit asupra laturii spirituale a postului. Astfel, postul creștin nu se rezumă doar la abținerea voluntară de la mâncare și băutură, ci și la lupta împotriva patimilor, instinctelor și pornirilor păcătoase ale trupului sau sufletului.

Ultima zi a postului Nașterii (24 decembrie), numită ajunul Crăciunului, este zi de post mai aspru decât celelalte zile: nu se mănâncă nimic până la ora 15, când se obișnuiește să se mănânce, în unele părți, grâu fiert, amestecat cu fructe și miere, în amintirea postului lui Daniel și al celor trei tineri în Babilon (Daniel I, 5, 8-16).

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: