Tragedia devastatoare care a avut loc pe Drumul Morţii din Suceava a lăsat în urmă o serie de mărturii cutremurătoare şi multe întrebări fără răspuns. În această tragedie, cinci persoane și-au pierdut viața, printre care un bărbat și unul dintre cei trei copii ai săi. Incidentul, ce pare a fi fost provocat intenționat de către tânărul de 28 de ani aflat la volan, a șocat întreaga comunitate și a adus în lumina reflectoarelor probleme grave legate de violența domestică și lipsa intervenției în timp util.
Pentru Antena 3 CNN, mama bărbatului implicat în accident a povestit cu durere cum fiul ei își îmbrăcase copiii în haine noi, pregătiți de sărbătoare, înainte de a pleca la drum. Sora conducătorului auto a relatat că a vorbit cu acesta în timpul cursei nebune, chiar în momentele care au precedat impactul fatal. În paralel, bărbatul a avut o conversație telefonica cu mama copiilor, pe care o amenința că nu-i va mai vedea în viață. Mătușa celor mici a mărturisit că nepoții ei îl implorau pe tatăl lor să încetinească, dar fără succes.
Ce spune Ministrul Familiei, Natalia Intotero
Ministrul Familiei, Natalia Intotero, a intervenit în acest caz, subliniind că tragedia ar fi putut fi evitată dacă cineva din apropierea familiei ar fi sunat la Telefonul Copilului. Acest serviciu de urgență este destinat să ofere ajutor rapid copiilor în situații de risc, mobilizând echipe ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului și reprezentanți ai poliției pentru a verifica și interveni în astfel de cazuri.
Natalia Intotero, ministrul familiei: Este numărul de urgență gestionat printr-o platformă de serviciu de telecomunicații speciale. Automat, cei de la DGASPC, cu reprezentanți ai poliției, intervin la o astfel de sesizare, verifică starea copiilor, a familiei respective și, dacă se impune, aceștia din scoși din acel mediu și duși în locuințe protejate.
Vecinii sunt șocați de tragedie
Vecinii familiei sunt de asemenea șocați, mulți dintre ei fiind conștienți de violența recurentă și de amenințările la adresa vieții și securității membrilor familiei. O vecină a relatat cum mama copiilor a fost amenințată cu moartea dacă nu părăsea casa, bărbatul folosindu-se de copii ca mijloc de manipulare și control.
Vecină: „Ne-a zis că e in Germania, că a plecat cu avionul că nu mai poate, că a bătut-o. A zis că o omoară dacă mai stă mult. O ameninţa că nu mai vede copiii deloc. A zis că n-a omorât-o pe dânsa şi omoară copiii. Ea atât mi-a zis: soră, sună la poliţie că Dani vrea să meargă cu copiii să se omoare”.
Primarul localității Hilișeu, Ioan Butnaru, a exprimat șocul său, menționând că familia implicată în accident era cunoscută în comunitate ca fiind decentă și muncitoare, fără a crea probleme anterior.
Ioan Butnaru, primarul localității Hilișeu: „Am rămas foarte șocat de faptul că toată familia pe care o am în comunitate, o familie care de 12 ani nu mi-a creat probleme, n-au fost oameni care să iasă din tiparul unui comportament decent au muncit pentru tot ce au realizat”.
Cei doi copii supraviețuitori ai accidentului sunt în prezent internați la Spitalul Județean Suceava, unde starea lor este stabilă, dar traumele psihologice vor necesita îngrijiri pe termen lung.