Redactia.ro
Home » Știri » Mărturisirea cutremurătoare a unui inginer de la „cariera morții” din Gorj: „Oamenii au fost sufocați, au căzut unii peste alții”

Mărturisirea cutremurătoare a unui inginer de la „cariera morții” din Gorj: „Oamenii au fost sufocați, au căzut unii peste alții”

GALERIE FOTO (8) Mărturisirea cutremurătoare a unui inginer de la „cariera morții” din Gorj: „Oamenii au fost sufocați, au căzut unii peste alții”

Iată mărturisirea cutremurătoare a unui inginer de la „cariera morții” din Gorj, dar și a supraviețuitorilor care au rămas șocați de tragedia prin care au trecut și cer dreptate pentru cei trei colegi morți!

O tanchetă s-a răsturnat în cariera de cărbune a Complexului Energetic Oltenia

În cariera minieră Jilţ Sud din Gorj a avut loc o tragedie fără margini, în urma căreia trei mineri au murit şi alţi 10 au fost răniţi grav după ce tancheta în care erau transportați neregulamentar s-a răsturnat şi a căzut de pe un pod înalt.

Autoritățile au fost alertate și s-a activat planul roşu de intervenţie la cariera de cărbune a Complexului Energetic Oltenia. Două elicoptere şi mai multe ambulanţe au sărit în ajutorul minerilor, însă autospecialele de intervenție nu au putut pătrunde până la locul accidentului, motiv pentru care victimele au fost transportate cu mijloace din dotarea carierei Jilț Sud, mai exact cu ajutorul unei platforme betonate, unde se află echipajele de intervenție ce aparțin de  ISU Gorj și SAJ Gorj.

Ce spun supraviețuitorii?

Minerii erau transportați într-o tanchetă în care numărul maxim admis era de 9 persoane, însă la momentul producerii accidentului se aflau 25 de persoane. Tancheta ar fi rămas fără frâne în timp ce se deplasa prin carieră, conform supravieţuitorilor. În momentul în care trebuia să treacă un pod care traversa benzile transportului de cărbune, a căzut în gol de la o înălţime de trei metri.

„Reporter – Marius Bufanu (supraviețuitor):

„Reporter: Cum s-a intamplat?

Marius Bufanu (supraviețuitor): Nu îmi dau seama. Necazul. Fracțiune de secundă și nu realizezi. Intri în panică 

Reporter: Ați scăpat ca prin minune…

Marius Bufanu (supraviețuitor): Cu ajutorul lui Dumnezeu. Atât pot sa spun

Reporter: Ceilalți colegi?

Marius Bufanu (supraviețuitor): Ne strigam unul pe celalalt, hai sa împingem, să facem ceva să ne salvam”

Marius Bufanu, supraviețuitor: Cred că spre binele nostru…că a ricoşat acolo, puteam să fim morţi. 

Adrian Marciuc, șef sindicat CEO: A fost o echipă de lucru într-o mașină de transport, s-a dus la un excavator pentru revizie și când s-a întors mașina de la revizie șoferul …nu ștm nu avem date concrete, nu a mai intrat în viteză nu știu, a pierdut controlul, a alunecat că era drumul umed, a alunecat și a dat într-un podeț și s-a răsturnat, e o tragedie”, potrivit observatornews. 

Trei morți și 10 răniţi în tragedia din Gorj

În urma tragicului accident de la cariera de cărbune a Complexului Energetic Oltenia au fost implicate 25 de persoane, dintre care 7 au fost răniți grav, iar 3 au decedat, un lăcătuş mecanic, un electrician şi un maistru – şef de formaţie pe care unul dintre răniţi a încercat să-l resusciteze 15 minute.

Cei zece mineri răniți au ajuns de urgență la spitale din Craiova, Târgu Jiu şi Motru. Pentru doi dintre ei a fost nevoie de intervenţia elicopterelor SMURD.

Rudele minerilor au stat la poarta carierei așteptând să afle ce s-a întâmplat și cine este grav rănit:

Reporter: Pe cine aveti?

Rudă miner: Un nepot! 

Reporter: Şi…

Rudă miner: Nu ştiu. Nimic

Rudă miner: El verişor, eu un nepot, aceeaşi persoană. Cineva ne-a spus că e mort.

Rudă miner: După impact, camionul a rămas îngropat în nămol.

Angajat: Am 32 de ani vechime, dar așa ceva nu am văzut”, potrivit sursei citate. 

Mărturisirea cutremurătoare a unui inginer de la „cariera morții” din Gorj

Inspectorii de muncă au declanșat o anchetă față de Complexul Energetic Oltenia. Compania a fost mai fost sancționată în trecut  pentru faptul că transportă angajați în carieră cu mașini care le pun viața în pericol.

„Angajat: Nu poate urca nimic! Încercați și filmați. Vă lasă? Nu! Nici salvamontul cu șenilate nu poate intra acolo! 

Viorel Gâlmă, ISU Gorj: Nu s-a putut ajunge la locul evenimentului cu mijloacele de intervenţie. S-au transnportat accesorii de intervenţie cu ajutorul unor camioane. Cu tracţiune 6×6.

Angajat carieră: Nu se simte nimeni în siguranţă. Puteti să întrebați, uitați! Sunt lideri de sindicat. Am facut greve pentru condiții de muncă, pentru tot. Și uitați ce se întâmplă. E carnagiu.

Nicu Bunoaică, sindicalist: Îi înghesuie în maşini. Sunt foarte vechi, dacă veniţi să vedeţi vă îngroziţi ce vedeţi acolo. sunt maşini de armată de pe timpul lui Ceauşescu care le-au folosit în continuu. Au luat piese din Ungaria la mâna a doua, nu au cauciucuri, nu au nimic, au cameră, nu au cauciuc. Au mai murit oameni acolo.

Sorin Grecu, inginer-șef cariera Jilț Sud: Oamenii au fost sufocaţi, au căzut unii peste alţii. Da, astea sunt tanchetele. Sunt foarte vechi”, concluzionează sursa citată. 

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: