Redactia.ro
Home » Știri » Medicii români refuză să mai facă avorturi în Postul Paștelui

Medicii români refuză să mai facă avorturi în Postul Paștelui

Medicii români refuză să mai facă avorturi în Postul Paștelui

Avorturi în Postul Paștelui – Medicii au decis să nu mai facă avorturi la cerere în aceasta perioadă, întrucât este Postul Paștelui. Cadrele medicale au precizat că renunță la a mai face întreruperi de sarcină. Medicii din Botoșani, dar și din mai multe orașe din țară refuză să facă avorturi, din motive religioase.

Singurele situații pe care aceștia le acceptă sunt cele care sunt considerate cazuri de urgență.

„Campania de a nu mai face întreruperi de sarcini este de mult, nu numai în Botoșani, ci în întreaga țara. Sigur, există cazuri în care există indicație medicală, terapeutică pentru întreruperea unei sarcinii.

Nu cred că medicii din Botoșani mai fac chiuretaj la cerere, ci doar cu indicații terapeutice. Nu numai în perioada postului. Față de cum se făceau înainte numărul este extrem de redus, iar majoritatea întreruperilor de sarcină care se fac  sunt cu indicații medicale.

La cerere mă îndoiesc că mai face cineva”, a declarat Bogdan Alexandroaie, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Mavromati Botoşani.Întreruperile de sarcină sunt permise de lege în România și se pot face în spitalele de stat, la cerere, însă contra cost.

Avortul a fost legalizat din nou în România abia la finalul anului 1989. În prezent, legea penală ne spune exact cum trebuie să decurgă un avort legal și cine are dreptul să facă intervenția. Cu toate că mamele sunt singurele care pot decide în privința lui, există situații în care simplul consimțământ nu este suficient.

Avortul este o intervenție medicală permisă în România doar în anumite condiții, potrivit interpretării pe care o dăm prevederilor din Codul penal. Totuși, legea română nu pedepsește în niciun fel femeia însărcinată care face un avort sau care aduce copilului nenăscut o vătămare în perioada sarcinii, scrie avocatnet.ro.

Potrivit prevederilor legii penale, întreruperea cursului sarcinii (altfel spus, avortul) trebuie să fie realizată în anumite condiții, pentru ca cel care îl săvârșește să nu comită o infracțiune:

avortul se realizează numai în instituții sau cabinete medicale autorizate în acest scop;

persoana care face intervenția trebuie să aibă calitatea de medic de specialitate obstetrică-ginecologie și drept de liberă practică medicală în această specialitate;

sarcina nu trebuie să fi depășit a 14-a săptămână (însă se poate întrerupe și o sarcină mai avansată, dacă este impusă de sănătatea mamei sau a copilului ori se face în scop terapeutic, dar cu respectarea tuturor celorlalte condiții);

trebuie să existe consimțământul femeii însărcinate, în orice condiții, și să nu îi fie cauzate acesteia, prin intervenție, vătămări corporale sau chiar moartea.

Orice intervenție medicală (ori tentativă) în scopul avortului realizată fără îndeplinirea acestor condiții atrage răspunderea penală a celui care a făcut intervenția, iar pedepsele prevăzute de Codul penal sunt închisoarea (de până la 12 ani, în anumite cazuri) și interzicerea exercitării unor drepturi. Concret, medicul care face un avort fără să îndeplinească condițiile de mai sus riscă să rămână fără drept de practică.

Citeste mai mult pe avocatnet.ro

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: