Redactia.ro
Home » Știri » Medicul erou, rănit în incendiul din Piatra Neamț a fost transferat în Belgia. Cătălin Denciu a decolat de la Baza 90, din Otopeni

Medicul erou, rănit în incendiul din Piatra Neamț a fost transferat în Belgia. Cătălin Denciu a decolat de la Baza 90, din Otopeni

Medicul erou care a înfruntat flăcările în încercarea de a salva pacienții de la secția ATI, din Spitalul Județean Piatra Neamț a fost transferat cu o aeronavă militară, la o unitate medicală din Belgia. Un avion C-27J Spartan al Forţelor Aeriene Române, a decolat de la baza 90 din Otopeni cu bărbatul în vârstă de 48 de ani. El are arsuri pe 40% din suprafața corpului. Pe toată durata transportului o echipă medicală i-a supraveghet  starea în permanență.

Medicul-erou, transferat în Belgia

Cătălin Denciu, medicul –erou care a intrat la propriu în flăcări pentru a salva viața pacienților din secția ATI, a Spitalului Județean Piatra Neamț a fost tranferat la Spitalul Militar Regina Astrid din Belgia.  Un avion C-27J Spartan al Forţelor Aeriene Române, a decolat de la ora 7:30, de la baza 90 din Otopeni. Cătălin are arsuri pe 40% din suprafața corpului, iar pe toată durata tarnsportului a fost supravegheat în permanență de o echipă de medici, informează Digi 24.

Cătălin Denciu va primi tratament de specialitate în Belgia din partea unor medici militari. Inițial, Cătălin Denciu a fost adus din Piatra Neamț la Iași, iar de aici a fost transferat la Spitalul Floreasca din Capitală. Ulterior, aici s-a decis transportul lui în Belgia.

Premierul Ludovic Orban a explicat de ce s-a decurs la tot acest transfer, de la o unitate medicală, la alta. Totodată, prim-ministrul a precizat și că nu a fost ușor să obțină acordul cadrelor medicale belgiene.

”În condiţii de noapte, neexistând un heliport, deplasarea cu elicopterul şi preluarea pacientului cu elicopterul nu era posibilă. S-a ales soluţia de a fi deplasat în condiţii cât se poate de sigure (…) până la aeroportul din Iaşi, de acolo a fost deplasat până în Bucureşti cu avionul militar însoţit de o echipă SMURD care îi evaluează şi îi monitorizează starea de sănătate. La spitalul Floreasca este o echipă pregătită (…) să-i facă evaluarea, să-l pregătească pentru deplasare. Internarea la Spitalul Militar Regina Astrid din Belgia nu se poate face peste noapte, când vrem noi. Internarea se face pe baza solicitării formulate după un anumit interval de timp pentru că trebuie pregătit locul în care va fi internat. (…) Nu a fost deloc uşor să obţinem acordul pentru a putea interna pacientul la spitalul militar din Belgia”, a spus premierul.

Raed Arafat, șeful DSU a dat asigurări că nu mai sunt alți pacienți care trebuie transferați în Belgia.

Nu avem alţi pacienţi care să necesite transfer în Belgia din cauza incendiului. Ce avem acum sunt pacienţii cu SARS-CoV-2, ca şi alţi pacienţi din ţară, care au fost transferaţi la terapie intensivă la Leţcani”, a declarat Arafat.

Totodată, Raed Arafat a fost întrebat dacă mai există și alți medici răniţi în incendiul devastator, în afară de Cătălin Denciu. Raed Arafat a răspuns că medicul-erou este singurul

„Un singur medic este, cel care a fost adus aici. Există, dacă nu mă înşel, o asistentă medicală sau poate două care sunt cu arsuri, dar cu suprafaţă mică, care nu necesită transfer, la membrele inferioare. Ele vor fi îngrijite în condiţii bune acolo unde sunt”, a precizat șeful DSU.

Cine este Cătălin  Denciu, medicul-erou

Cătălin Denciu are 48 de ani și este specializat în terapie intensivă. El este fost coleg de facultate, dar și prieten al ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, care s-a implicat personal în intervenția de după incident. Totodată, Nelu Tătaru i-a fost alături și în avionul care l-a transportat din Iași la București. Nelu Tătaru remarcă profesionalismul lui Cătălin Denciu.

Suntem şi prieteni. Este un profesionist. am fost colegi din facultate. Îşi face meseria, după cum aţi văzut din această seară, încercând să salveze pe acei pacienţi”,  a explicat ministrul Sănătății.

Ludovic Orban a ținut să transmite respectul său pentru faptul că medicul în cauză și-a riscat viața și a intrat la propriu în flăcări.

”Am fost şocat de vestea acestei tragedii care s-a produs în Piatra Neamţ. Transmit condoleanţele mele familiilor îndoliate. Transmit respectul meu pentru medicul erou care a dat dovadă de un curaj şi un spirit de sacrificiu deosebit în încercarea de a salva pacienţii în momentul izbucnirii incendiului”, a spus Ludovic Orban.

Zece persoane au decedat în incendiul puternic de la secția ATI, din Spitalul Județean Piatra Neamț. A fost activat Planul Roşu de Intervenţie și se face o anchetă pentru a se stabili cauza principală a tragediei.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: