Redactia.ro
Home » Știri » Melcii de pământ, ignorați de români, dar o delicatesă pentru alte țări europene

Melcii de pământ, ignorați de români, dar o delicatesă pentru alte țări europene

GALERIE FOTO (3)

Deși în Europa sunt considerați o adevărată delicatesă, melcii de pământ sunt ignorați de români. Mulți dintre ei îi evită, deoarece nu îi consideră comestibili. Însă, în țări precum Franța, Spania, Portugalia, melcii sunt preparați după rețețe speciale și savurați din plin.

Melcii de pământ, ignorați de români, dar o delicatesă pentru alte țări

La fel ca românii, americanii sunt și ei sceptici atunci când vine vorba de mâncatul melcilor. În România, melcii se găsesc la malul Mării Negre sau în zona județului Mureș. Aici, cine se ocupă de culesul melcilor, primește 100 lei pe un kilogram.

În Franța, melcii sunt pregătiți cu multă meticulozitate, cu unt, cu usturoi și pătrunjel, și serviți în coajă. Iar pentru că sunt considerați o delicatesă, sunt foarte scumpi. Și în Grecia și Italia melcul este consumat precum un aliment aparte și pregătit în felurite moduri.

“Culegătorii trebuie să obţină autorizaţie de la agenţia mediului, chiar dacă vietăţile nu sunt protejate de lege. Pentru recoltarea melcilor în judeţul Mureş, am eliberat anul acesta patru autorizaţii de mediu, în total o cantitate de 280 de tone de melci. Melcii ajung la fabrici de prelucrare după care îi congelează şi se vând în special la export”, a explicat directorul APM Mureș, citat de playtech.ro.

Atenție la melcii pe care îi consumați! Nu toți sunt comestibili

Evident, există melci care sunt comestibili, dar și aceștia trebuie consumați cu grijă din cauză că pot avea paraziți, dar și melci care nu sunt buni de mâncat.  În Franța, melcul roman (Helix pomatia), melcul de grădină (Helix aspersa) se consumă într-o măsură mai mică. Cepaea nemoralis, Cepaea hortensis, Achatina fulica, Helix aperta și Otala punctata, sunt alte specii care pot fi mâncate. Dar, înainte de ajunge în bucătărie și a fi preparați, melcii sunt uscați timp de câteva zile pentru a elimina viscerele.

Ferme cu melci

În unele zone ale Europei, dar și Asiei, precum: în Franța, Indonezia, Polonia, Grecia și Germania, există ferme unde melcii sunt crescuț. În Portugalia, oamenii consumă aproximativ 4.000 de tone de melci de pământ, pe an.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: