Redactia.ro
Home » Știri » Mesaj prin Ro-Alert. Românii, sfătuiţi să nu iasă din case în aceste zone

Mesaj prin Ro-Alert. Românii, sfătuiţi să nu iasă din case în aceste zone

Ro-Alert

În zone locuite din Braşov şi Făgăraş şi lângă un hotel din Predeal au fost semnalate prezența unor urși. Localnicii au primit pe telefon un mesaj prin aplicația Ro-Alert.

Echipaje de jandarmi şi ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au intervenit, în ultimele ore, în municipiile Braşov şi Făgăraş, precum şi în staţiunea Predeal, unde a fost semnalată prezenţa unor urşi.

Conform ISU Braşov, în cazul unui urs care a fost văzut în municipiul reşedinţă, în zona Centrului istoric, duminică după-amiaza, cât şi al altor patru exemplare zărite la Predeal, în zona Hotelului Ursuleţul, s-au emis mesaje Ro-Alert de informare a populaţiei din zonele respective, în cel de-al doilea caz intervenind inclusiv un echipaj SMURD la faţa locului, potrivit RomaniaTV.

Un alt urs a fost văzut în cursul nopţii de duminică spre luni în municipiul Făgăraş, tot într-o zonă locuită, pe strada Gării, de această dată evenimentul fiind filmat de unul dintre şoferii care s-a întâlnit cu animalul.

Potrivit Jandarmeriei Braşov, echipajul care s-a deplasat la faţa locului nu a mai găsit animalul în zona respectivă.

Liber la ucis urşi în România

Luna trecută a fost adoptată, în Senat, o propunere legislativă care prevede ca urșii să fie scoși de pe lista animalelor sălbatice protejate pentru o perioadă de 5 ani.

Ursul a fost eliminat de pe lista cu animale pentru care vânarea este interzisă. Animalul a fost inclus, pe o perioadă de cinci ani, pe lista cu animale care pot fi vânate în anumite perioade, potrivit unui amandament adoptat în plen.

Pentru urs, aceste perioade sunt 1 aprilie – 30 mai şi 1 septembrie – 1 decembrie. Cuantumul despăgubirilor în cazul unor fapte ilicite este de 20.000 de euro în care vânarea este permisă şi 40.000 de euro în afara acestor perioade.

Propunerea legislativă, iniţiată de un grup de parlamentari PSD, a fost aprobată de Senat cu 68 de voturi. Ea va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Loading...