Meteorologii anunță o nouă săptămână marcată de extreme în România. Deși țara abia a trecut printr-o perioadă severă cu temperaturi extreme și furtuni violente, prognoza indică faptul că natura nu-și va calma capriciile prea curând. Începând de duminică, 14 iulie 2025, un nou val de caniculă își va face simțită prezența, în special în sudul țării, unde temperaturile vor atinge valori de până la 38 de grade Celsius. În același timp, instabilitatea atmosferică va readuce furtunile, în special în regiunile montane și nordice. Specialiștii avertizează că, deși furtunile nu vor fi la fel de intense ca cele din săptămâna anterioară, România se va confrunta din nou cu fenomene meteo severe în anumite regiuni. Temperaturile ridicate vor favoriza apariția vijeliilor și a grindinei, iar disconfortul termic va fi accentuat în zonele urbane, în special în Capitală și județele limitrofe.
Cod galben de caniculă în șase județe și în București
Potrivit meteorologului Mihai Huştiu, duminică va fi emis cod galben de caniculă pentru șase județe din sudul țării, respectiv Dolj, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ilfov și Municipiul Bucureşti. Se vor înregistra temperaturi maxime de 35-36 de grade Celsius, în condițiile în care disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Luni și marți, valul de căldură se va intensifica și se va extinde în întreaga jumătate de sud a României, unde valorile termice pot atinge 37-38 de grade, în special în zonele joase din Câmpia Română. Noaptea, minimele vor rămâne ridicate, depășind frecvent 20 de grade, ceea ce definește nopțile tropicale – un factor agravant pentru starea de sănătate a populației vulnerabile.
Conform avertizărilor, această creștere a temperaturilor este însoțită de un aer umed și stagnant, ceea ce amplifică disconfortul și face ca zilele să devină insuportabile pentru populație, în special în zonele urbane aglomerate și cu puțini arbori.
Vreme instabilă și furtuni, în special în nord și în zona montană
Pe fondul temperaturilor ridicate, instabilitatea atmosferică va reveni în forță, mai ales de marți seară și în cursul zilelor de miercuri și joi. Conform prognozei prezentate de Mihai Huştiu, primele semne de instabilitate se vor face simțite în jumătatea de nord a țării, la deal și la munte, urmând ca ulterior și sudul să fie afectat de furtuni locale.
„Cu alte cuvinte, iarăși avem țara împărțită între caniculă și furtuni”, a explicat meteorologul, atrăgând atenția asupra contrastului dintre regiunile afectate de valul de căldură și cele vizate de fenomene instabile. Potrivit acestuia, pe măsură ce temperaturile cresc, crește și potențialul de intensificare a furtunilor, chiar dacă acestea nu vor atinge severitatea celor recente, care au produs pagube însemnate în vestul țării.
Este de așteptat ca aceste furtuni să vină însoțite de descărcări electrice frecvente, intensificări puternice ale vântului, căderi de grindină și averse torențiale, care pot depăși local 25-30 de litri pe metru pătrat.
Furtunile nu vor atinge intensitatea celor de săptămâna trecută
În ceea ce privește nivelul de pericol asociat fenomenelor din această săptămână, Mihai Huştiu a transmis că nu sunt întrunite toate condițiile pentru fenomene violente de tipul celor din ultimele zile, când România a fost lovită de vijelii cu rafale de peste 120 km/h, însoțite de grindină de mari dimensiuni. Diferența majoră o constituie contrastul termic redus față de episodul anterior, când masa de aer cald s-a întâlnit cu una foarte rece, generând furtuni explozive.
„Săptămâna viitoare va fi una cu multă instabilitate. Aş spune totuşi că intensitatea fenomenelor de instabilitate este mai redusă faţă de ce am avut în primele zile ale acestei săptămâni”, a precizat meteorologul, citat de News.ro.
Astfel, pericolul rămâne, dar este mai redus în comparație cu nivelul de alertă roșie înregistrat în vestul țării zilele trecute. Totuși, meteorologii recomandă prudență, mai ales în zonele montane și în localitățile unde canalizarea pluvială este deficitară, pentru că se pot produce inundații de scurtă durată.
Populația este sfătuită să evite deplasările în perioadele de vârf termic, să se hidrateze corespunzător, să limiteze efortul fizic în aer liber și să urmărească actualizările meteo emise de Administrația Națională de Meteorologie.