Redactia.ro

Mihaela Ciochină, o apropiată a lui Klaus Iohannis, în cărți pentru șefia Curții Constituționale. Alte nume vehiculate pentru conducerea CCR

GALERIE FOTO (2) Judecători CCR

Curtea Constituțională a României va avea un nou președinte începând cu data de 13 iulie 2025, când urmează să fie ales succesorul lui Marian Enache, al cărui mandat se încheie. Duminică, cei trei noi judecători ai Curții – Mihai Busuioc, Csaba Asztalos și Dacian Dragoș – vor depune jurământul, moment care va marca și alegerea noii conduceri a instituției.

Printre numele vehiculate pentru ocuparea celei mai înalte funcții din cadrul CCR se află Mihaela Ciochină, fost consilier prezidențial în mandatul lui Klaus Iohannis, care ar beneficia de susținere atât din partea unei aripi a PSD, cât și din partea altor formațiuni politice.

Mihaela Ciochină, susținută pentru președinția CCR

Surse politice citate de G4Media susțin că Mihaela Ciochină este favorita pentru a deveni noul președinte al Curții Constituționale. Aceasta a fost numită judecător la CCR în anul 2022, la propunerea președintelui Klaus Iohannis, în contextul unei cariere extinse în administrația publică și legislativă.

Înainte de a fi numită la CCR, Ciochină a ocupat funcția de consilier prezidențial în cadrul Administrației Prezidențiale, în perioada 2015–2022. Anterior, a lucrat timp de peste două decenii în Senatul României, unde a deținut diferite poziții, culminând cu funcția de director general al Direcției Generale Legislative.

Susținerea sa pentru șefia Curții vine pe fondul unei influențe considerabile în zona instituțiilor constituționale și a unei relații apropiate cu președintele în funcție. Conform surselor citate, sprijinul politic pentru Ciochină ar veni inclusiv din partea unor lideri PSD, ceea ce i-ar putea asigura majoritatea necesară pentru numire.

Iulia Scântei și Bogdan Licu, alternative în lipsa unei majorități clare

În cazul în care Mihaela Ciochină nu va obține majoritatea necesară pentru a fi aleasă președinte al Curții, alte două nume sunt considerate opțiuni posibile: Iulia Scântei și Bogdan Licu.

Iulia Scântei este cunoscută pentru activitatea sa în Senatul României, dar și pentru implicarea în domeniul constituțional. A fost numită judecător al Curții Constituționale din partea Senatului și are o experiență juridică solidă, fiind cadru universitar și specialist în drept constituțional.

Bogdan Licu, la rândul său, este fost procuror general adjunct al României și fost ministru interimar al Justiției. A fost numit judecător la CCR din partea Camerei Deputaților. Cariera sa a fost marcată de numeroase controverse și de o expunere publică intensă, dar rămâne un nume cu greutate în contextul negocierilor pentru conducerea Curții.

Profilul profesional al Mihaelei Ciochină

Mihaela Ciochină are 58 de ani și este absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității din București, cu specializare în relații internaționale, finalizată în anul 1992. În perioada carierei universitare, a fost colaborator extern al Departamentului de Drept Public din aceeași facultate.

Conform declarației de avere publicate în anul 2024, Ciochină a declarat venituri salariale de 413.745 de lei provenite din funcția de judecător la CCR. În plus, aceasta a raportat venituri din pensii în valoare totală de 597.000 de lei, dintre care 417.000 de lei reprezintă pensie specială, iar 180.000 de lei reprezintă restanțe pentru perioada septembrie 2022 – octombrie 2023, potrivit Ziare.com.

Sursa foto: Ziare.com

Experiența sa profesională extinsă în structurile statului și relațiile consolidate în zona instituțională o plasează în topul candidaților pentru conducerea Curții Constituționale, într-un context în care echilibrul politic este esențial pentru desemnarea noii conduceri.

Schimbări importante în componența CCR

Mandatele celor trei judecători care urmează să depună jurământul se încheie pe 13 iulie, aceștia fiind Marian Enache (actual președinte), Livia Stanciu și Attila Varga. În locul lor vin Mihai Busuioc, actual președinte al Curții de Conturi, Csaba Asztalos, fost președinte al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, și Dacian Dragoș, profesor universitar cu expertiză în drept administrativ.

Această schimbare de componență are potențialul de a schimba balanța în interiorul Curții Constituționale, motiv pentru care alegerea noului președinte este un moment de maxim interes politic și instituțional.

Duminică, zi decisivă pentru noua conducere a CCR

Toate cele nouă mandate de judecători ai Curții Constituționale au durată de nouă ani, iar președintele este ales prin votul secret al colegilor săi, cu majoritate simplă. Duminică, 13 iulie 2025, cei nouă judecători în funcție, inclusiv cei trei nou-numiți, vor alege noul președinte al Curții pentru următorii trei ani.

Rămâne de văzut dacă Mihaela Ciochină va obține sprijinul necesar pentru a prelua conducerea Curții sau dacă numirea se va îndrepta către unul dintre ceilalți candidați vehiculați – Iulia Scântei sau Bogdan Licu.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Motocoasa Electrica Cu Acumulator
Cantar Smart Cu Aplicatie
Lampa Solara LED SIKS Cu Telecomanda
Lanterna de cap LED SIKS, Profesionala, Incarcare USB
Ghirlanda Luminoasa Decorativa SIKS
Feliator multifunctional EDAR® manual, 8 setari de grosime, alb/gri
Etichete: