Redactia.ro
Home » Știri » Milioane de euro pentru cei care investesc în nucul negru românesc. Cât trebuie să aștepți ca să faci acești bani

Milioane de euro pentru cei care investesc în nucul negru românesc. Cât trebuie să aștepți ca să faci acești bani

nuc negru românesc

Nucul negru românesc este un arbore pe care de dispariție, pe care cercetătorii din Iași încearcă de câțiva ani să îl salveze. În țară mai există doar 7.000 de exemplare, dar potențialul acestui copac este uriaș, având în vedere că de un hectar un cultivator poate obține un milion de euro.

Nucul negru românesc este pe cale de dispariție

Specialiștii de la centrul de cercetare de la Stațiunea de la Sârca înceracă să înmulțească nucul românesc, dar succesul lor nu este unul neapărat răsunător. Au reușit, într-adevăr, să obțină 500 de exemplare, care sunt în interiorul centrului. De altfel, acesta este singurul din țară care a obținut bani europeni pentru pentru înființarea unui Centru de Excelență al Cireșului și Nucului.

Aceste exemplare au fost înmulțire în special pentru a crea așa-numitele perdele forestiere, susțin specialiștii de la Iași. Acestea reprezintă un factor de protecție pentru culturile agricole, dar și pentru terenuri, pentru că lemnul nucului negru este tare și oprește alunecările de teren.

De asemenea, nucul negru este bun pentru înlăturarea eroziunii și diminuarea poluării.

Nucul negru românesc se mai găsește în pădurile din țară. La Iași mai crește în Sinești, Mădârjac și răzleț în restul țării. Mai sunt vreo 7.000 de exemplare în România. Noi am început să îl înmulțim pentru perdelele forestiere. Poate fi înmulțit și pentru port altoi de sămânță. Crește foarte repede față de paulownia și se adaptează foarte ușor. Cu paulownia au dat greș, nu s-a adaptat la clima de aici. La nucul negru lemnul este tare, bun pentru fixarea terenurilor”, a explicat inginerul Gelu Corneanu, directorul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Sârca.

Cei care investesc în nucul negru pot câștiga milioane de euro

Pentru că este imun la insecte, are fructe comestibile ce pot fi culese și vândute, dar și pentru că are un lemn dur, perfect pentru industria lemnului și mobilă, nucul negru românesc este o investiție ce merită făcută. Totuși, cine se decide să planteze acești pomi, trebuie să țină cont că banii nu vor veni imediat, ci abia la câteva decenii după realizarea investiției, scrie BZI.ro.

Nucul este de lungă durată, de aceea, după 50 de ani, poți scoate 50 de milioane de euro de pe urma lui. Însă acum majoritatea vor să se îmbogățească repede și de aceea se grăbesc cu afaceri pe termen scurt. Nucul negru românesc poate aduce bani copiiilor și nepoților”, mai spune inginer Gelu Corneanu.

Nucul negru românesc este comparat cu paulownia, un arbore ce este produs pentru cheresteaua de esență tare. Au existat încercări de a planta acest copac pe teritoriul țării, dar acestea au eșuat. În schimb, nucul românesc este la fel de profitabil și România este singura țară unde el mai crește în sălbăticie.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: