Redactia.ro
Home » Știri » Milioane de români vor primi gratuit măști de protecție. Cine va beneficia de acest sprijin

Milioane de români vor primi gratuit măști de protecție. Cine va beneficia de acest sprijin

Masti de protectie gratuite

Nelu Tătaru a anunțat că Guvernul a aprobat OUG privind acordarea gratuită a măștilor de protecție pentru categorii defavorizate, declarând că 2,3 milioane vor beneficia de ele. Conform ministrului Sănătății, se vor acorda 50 de măști de persoană, pentru o perioadă de două luni.

Milioane de români vor primi gratuit măștile de protecție

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a declarat că Guvernul a aprobat ordonanța de urgență care prevede ca 2,3 milioane de persoane defavorizate să primească gratuit măștile de protecție.

Potrivit acestuia, vor fi acordate 50 de măști de persoană, pentru o perioadă de două luni.

În urma modificării în Parlament a hotărârii de guvern privind starea de alertă, am adoptat astăzi în ședința de guvern o Ordonanță de Urgență privind acordarea de către Ministerul Sănătății, prin Direcțiile de Sănătate Publică, către autoritățile locale necesarul de măști de protecție pentru familiile și persoanele defavorizate. În acest sens, am aprobat măști de protecție pentru 2,3 milioane de persoane din categoriile defavorizate”, a declarat ministrul.

Totodată, prijn această ordonanță de urgență, s-a aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății cu 230 de milioane de lei pentru achiziția măștilor de protecție.

Ministrul Sănătății a menționat că fiecare persoană va primi 50 de măști de protecție timp de două luni. „Acest lucru trebuie să se întâmple foarte repede. În trei zile de la aprobarea acestei OUG, autoritățile locale trebuie să trimită către DSP-uri lista cu aceste persoane, iar odată achiziționate, în trei zile DSP-urile vor trebui să vireze către autoritățile locale aceste măști”, a declarat Tătaru.

Cine va beneficia de măștile de protecție?

La începutul ședinței de Guvern, premierul Ludovic Orban a declarat că achiziționarea și distribuirea de măști gratuite către persoanele defavorizate trebuiau întreprinse prin Ministerul Muncii, cu susținerea Poștei Române.

Dar, Parlamentul a hotărât ca Ministerul Sănătății să se ocupe de acest lucru, prin Direcțiile de Sănătate Publică, acesta urmând să le pună la dispoziția autorităților locale.

Potrivit actului normativ, bugetul Ministerului Sănătății pentru acest an, va fi suplimentat cu suma de 230 milioane de lei pentru achiziția de măști de protecție.

Așadar, persoanele care vor beneficia de acest sprijin, sunt:

a) persoanele din familiile beneficiare ale ajutorului social acordat în baza Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;

b) persoanele din familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr.277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

c) pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi sunt de până la 704 lei, inclusiv, reprezentând nivelul indemnizației sociale pentru pensionari prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, cu modificările și completările ulterioare;

d) persoanele încadrate în grad de handicap care realizează venituri exclusiv din prestațiile sociale prevăzute de art. 42 și art.58 din Legea nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Loading...