Redactia.ro
Home » Homepage » Ministerul Educației anunță schimbări majore. Cum se va face admiterea la liceu în anul școlar 2023-2024

Ministerul Educației anunță schimbări majore. Cum se va face admiterea la liceu în anul școlar 2023-2024

admitere liceu

Pe măsură ce se apropie finalul anului școlar 2022-2023, Ministerul Educației vine deja cu informații importante referitoare la noul an școlar. Prin intermediul unui ordin emis, se propun modificări în regulile privind admiterea absolvenților claselor gimnaziale la liceu. Iată cum va arăta procedura în anul viitor și ce detalii trebuie să cunoască elevii care vor intra în clasa a VIII-a!

Modificări în modul de admitere la liceu. Ce schimbare va avea loc în anul școlar 2023-2024

Începând cu anul 2023-2024, regulile privind admiterea absolvenților claselor gimnaziale se modifică. Conform unui ordin emis de Ministerul Educației în 2022, procedura de admitere la liceu va suferi schimbări semnificative. Așadar, măsura care va fi aplicată începând cu admiterea în învățământul liceal din anul școlar 2023-2024 prevede ca mediile din clasele gimnaziale să nu mai fie luate în calcul absolut deloc. Așadar, vor conta doar notele pe care elevii le vor obține la evaluarea națională susținută la sfârșitul clasei a VIII-a.

„Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial o reprezintă media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională”, se arată în Ordinul ME nr. 5.243/2022.

Cum se va face admiterea la liceul în anul 2023-2024

Până în acest an, procesul de admitere în primul an de liceu se baza pe calculul unei medii ponderate. Aceasta consta în media generală obținută de absolvenții clasei a VIII-a la evaluarea națională, care avea o pondere de 80%, combinată cu media generală a claselor a V-a și a VIII-a, care avea o pondere de 20% în calculul final al mediei de admitere. Acum, însă, în textul ordinului nu se mai precizează nimic de media generală din gimnaziu, așadar media generală din clasele V-VIII nu va mai fi luată în considerare atunci când se va face admiterea la liceu.

În același timp, la evaluarea națională se vor examina domeniile lingvistic și literar-român și matematică, iar procesul de evaluare va fi organizat conform unei metodologii care urmează să fie aprobată de Ministerul Educației. Potrivit proiectului, metodologia-cadru pentru organizarea și desfășurarea admiterii în liceu va fi elaborată de către Ministerul Educației și va fi făcută publică pentru fiecare generație, cel mai târziu la începutul clasei a VIII-a.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: