Redactia.ro
Home » Știri » Ministerul Muncii pregătește recalcularea pensiilor. Pensiile mai mici vor crește mai rapid decât cele mai mari

Ministerul Muncii pregătește recalcularea pensiilor. Pensiile mai mici vor crește mai rapid decât cele mai mari

Pensii mai mari de la 1 ianuarie de la 2023. Cu cât cresc, de fapt, pensiile românilor

Ministerul Muncii a transmis, luni, printr-un comunicat, că se pregătește reformarea întregului sistem de pensii. Drept urmare, vor fi evaluate toate dosarele de pensii în vederea recalculării, avându-se în vedere creșterea mai rapidă a pensiilor mai mici, decât cele mai mari.

Ministerul Muncii pregătește recalcularea pensiilor. Pensiile mai mici vor crește mai rapid decât cele mai mari

Prin noua reformare, minsterul Muncii transmite că scopul principal este acela ca pensiile mici să ajungă să crească mai repede decât pensiile mai mari. Raluca Turcan dă asigurări că prin acest demers nu se va modifica însă sub nicio formă stagiul de cotizare. Acesta va rămâne în continuare de minimum 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, potrivit știrileprotv.ro

Totodată, prin această recalculare, ministerul Muncii transmite și că nu se va elimina pensionarea anticipată. Aproape 5 milioane de pensii vor fi evalute,astfel încât pensionarii cu aceeași pregătire și cu aceeași vechime să aibă pensii egale.

”Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) a demarat o reformă amplă a sistemului de pensii, primul pas fiind evaluarea tuturor dosarelor de pensii, în vederea recalculării. Recalcularea pensiilor se va face în urma unei modificări legislative, astfel încât pensiile mai mici, în baza unei formule care aduce mai mulţi factori de contributivitate, să crească mai repede decât pensiile mai mari. În acest moment, există un grup de lucru care analizează datele pe care le avem disponibile, precum şi diferite variante de lucru. În ceea ce priveşte informaţia lansată în spaţiul public, potrivit căreia «Guvernul vrea să crească stagiul minim de cotizare la pensie de la 25 de ani la 35 ani», atragem atenţia că potrivit Legii nr. 263/2010, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi, nu 25 de ani, şi nu există nicio discuţie care să vizeze majorarea acestuia”, a transmis, luni, Minsterul Muncii, într-un comunicat de presă.

Stagiul minim și complet de cotizare

Legea spune că stagiul minim de cotizare reprezintă perioada în care asiguraţii, odată ce vor îndeplini vârsta de pensionare, au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie. În ceea ce privește stagiul complet de cotizare, se referă la siguraţii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă: pensie anticipată sau pensie anticipată parţială. Acesta vă rămâne de 35 de ani atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

”Stagiul complet de cotizare este perioada de timp prevăzută de lege în care asiguraţii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă, pensie anticipată sau pensie anticipată parţială. Pentru corecta informare a publicului, 35 de ani este stagiul complet de cotizare, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, deci afirmaţia referitoare la intenţia Guvernului de a majora stagiul minim la 35 de ani este absurd. În acelaşi timp, MMPS nu a iniţiat nicio discuţie şi nu există nicio intenţie de a elimina pensionarea anticipată. Îmbunătăţirea legislaţiei şi finalizarea procesului de evaluare a tuturor dosarelor au ca scop recalcularea celor aproape 5 milioane de pensii ţinând cont de elemente suplimentare de contributivitate, astfel încât pensionarii cu aceeaşi pregătire şi cu aceeaşi vechime să aibă pensii egale””, a mai transmis Ministerul Muncii.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: