Redactia.ro
Home » Știri » Cresc pensiile! Anunțul Ralucăi Turcan pentru pensionari

Cresc pensiile! Anunțul Ralucăi Turcan pentru pensionari

Cresc pensiile! Anunțul Ralucăi Turcan pentru pensionari

Raluca Turcan, ministrul Muncii, suține că există anomalii asupra sistemului de pensii, iar scopul recalculării celor 5 milioane de venituri în următoarea perioadă este acela de a crește pensiile foarte mici.

Raluca Turcan a anunțat că vor crește pensiile

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a precizat că în sistemul judiciar au existat perioade în care contributivitatea a fost minimă, motiv pentru care în unele cazuri o foarte mare parte din sume sunt susținute din bugetul de stat.

Dincolo de pensia de peste 18.000 de lei, din aceasta se susțin din bugetul de stat 17.000 de lei, pentru că banii din contributivitate sunt în jur de 2.000 de lei. Magistratul ar fi putut să aibă pensie de 2.000 de lei, după aceste calcule, este exemplul dat la Jurnalul de Seară, la Digi24. În acest sens, Raluca Turcan a făcut precizări.

”În sistemul judiciar au fost create mai multe anomalii, nu de noi, ci de cei care ne critică. Au existat diferențe între legea salarizării și pensiilor, în funcție de momentul în care au intrat în sistem. Au existate perioade în care contributivitatea a fost minimă. Aceste anomalii își pun amprenta asupra sistemului de pensii. Pe fond, nu are nicio legătură cu justiția. Cu calm am solicitat propuneri din partea sistemului, avem rigoarea de constituționalitate și propuneri din partea sistemului, astfel încât să nu depopulăm sistemul”, a spus Raluca Turcan, la Digi24.

Întrebată care va fi finalitatea și ce se va întâmpla la finalul procesului de recalculare a pensiilor, ministrul Muncii a precizat că scopul este ca pensiile foarte mici să crească mai repede, astfel încât sumele să fie echitabile.

”Finalitatea va fi următoarea: avem sistemul public de pensii, în care avem etapa de evaluare, ulterior vom veni cu o nouă formula de recalculare a tuturor pensiilor și în maxim un an și jumătate vom avea toate cele 5 milioane din sistemul public de pensii recalcultate, astfel încât să reducem inechitățile și cele mai mici să crească mai repede. În materie de pensii speciale, trebuie să găsim acele variante care să permită apropierea acestor pensii speciale de partea de contributivitate, inclusiv în sistemul judiciar, să ținem cont de jurisprundență”, a răspuns Turcan.

Ce înseamnă Pilonul II de pensii

În prezent, Pilonul II de pensii este obligatorie pentru orice salariat din România, cu în vârstă de până la 35 de ani şi opţională pentru persoanele cu vârste între 35 şi 45 de ani.

Pensiile private obligatorii – Pilonul II nu costă nimic în plus pe salariat faţă de obligaţiile individuale către bugetul de asigurări sociale de stat – bugetul de asigurări sociale. O parte din pensia publică trece în administrarea privată a unor profesionişti. Din cota CAS de 25% din veniturile salariale brute, plătită de fiecare angajat, spre Pilonul I, adică pensia publică, se direcţionează un procent de 21,25%, iar spre Pilonul II, adică pensia privată obligatory – 3,75%. Această cotă CAS plătită de fiecare salariat nu mai merge către stat, respectiv bugetul asigurărilor sociale, ci către fondul de pensii private ales de fiecare salariat în parte.

Contribuţia în sistemul fondurilor de pensii facultative poate fi de până la 15% din venitul salarial sau asimilat acestuia, angajatorul contribuind lunar, în numele angajatului său, la fondul de pensii ales de salariat.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: