Redactia.ro
Home » Știri » Ministerul Sănătăţii: Măştile din pânză, bumbac sau tifon nu protejează împotriva infecţiei cu coronavirus

Ministerul Sănătăţii: Măştile din pânză, bumbac sau tifon nu protejează împotriva infecţiei cu coronavirus

GALERIE FOTO (3) coronavirus

Măştile fabricate manual din pânză, bumbac sau tifon nu protejează împotriva infecţiei cu coronavirus, avertizează Ministerul Sănătăţii.

„Organizația Mondială a Sănătății și alte instituții internaționale de sănătate publică menționează foarte clar că măștile fabricate manual sau din pânză/bumbac/tifon nu protejează împotriva infecției cu coronavirus. Pentru a proteja eficient împotriva unor infecții, măștile faciale trebuie să respecte câteva reguli speciale. Ele trebuie să fie o barieră eficientă împotriva microbilor prin existența unor filtre speciale și, în același timp, să permită respirația corectă.

Materialul din care sunt fabricate măștile care nu respectă aceste reguli speciale de fabricație prezintă o rețea de fibre prea largă, care permite trecerea microorganismelor și astfel nu ne protejează eficient împotriva infecțiilor. Dacă sunteți suspect sau aveți infecție cu coronavirus: purtatul unei măști faciale poate reduce riscul de a-i infecta pe cei din jur.

Dacă nu sunteți infectat: nu există în prezent dovezi științifice că sunteți mai protejat în fața coronavirusului dacă purtați mască decât dacă nu purtați. ‼Important: în orice situație, măștile faciale protejează doar dacă sunt însoțite de spălarea frecventă a mâinilor cu săpun sau dezinfectanți pe bază de alcool (concentrație 70%)”, este mesajul transmis de Ministerul Sănătăţii.

Atelierele de croitorie s-au reprofilat și confecționează măști de pânză

Mai multe ateliere de croitorie din România au început să confecționeze măști de protecție din bumbac sau materiale sterile pe care le distribuie gratuit cadrelor medicale din spitale, în contextul pandemiei de COVID-19, care a epuizat stocurile de echipamente medicale de protecție.

Cu toate acestea, există românce care încearcă să vândă astfel de măști pe Internet pentru 5-10 lei, potrivit Tabu. Din păcate utilizatorii sunt induși în eroare considerând că „pânza care e spălată și dezinfectată cu clor” poate fi folosită  ca să te protejeze de noul coronavirus. Sau dacă masca are 8-10 straturi de tifon și e utilizată 1-2 ore după ce a fost sterilizată în autoclave.

Ce trebuie să știm e că masca reutilizabilă din pânză e folosită de bicicliști și se comercializează sub denumirea de mască anti-poluare. Varianta chirurgicală pe care ai văzut-o pe străzi doar blochează particulele mai mari de praf. Dacă vrei ca masca ta să fie eficientă împotriva poluării, trebuie să alegi un produs certificat N95 (standardul internțional împotriva particulelor Pm10 și Pm2.5). E aceeași mască recomandată pentru cei care riscă să ia coronavirus, cum ar fi personalul medical.

O mască N95 oprește 95% din particule de o anumită dimensiune. Există o mască N99, care blochează 99% din particule, dar acea mască este dificil de purtat pentru perioade lungi de timp, deoarece este greu să respirați prin ea. Măștile respiratorii sunt mai scumpe și nu sunt concepute pentru a se potrivi copiilor sau persoanelor cu părul facial.

Dacă alegeți să purtați o mască, în ciuda sfaturilor experților, este important să rețineți că măștile de față au o durată de utilizare specifică. Deși există unele cu durate de utilizare mai lungă sau care au filtre înlocuibile, cele mai comune măști de față de pe piață sunt de unică folosință. Fiecare dintre acestea este bună doar pentru câteva ore.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: