Redactia.ro
Home » Știri » Ministrul Afacerilor Interne a anunțat noi reguli pentru Paște. Cum vor lua românii Lumina Sfântă

Ministrul Afacerilor Interne a anunțat noi reguli pentru Paște. Cum vor lua românii Lumina Sfântă

Marcel Vela măsuri BOR

Marcel Vela a anunțat miercuri seara noi reguli, după ce s-a întâlnit cu Patriarhul Daniel pentru a modifica măsurile pentru distribuirea Luminii Sfinte tuturor credincioșilor.

Noi reguli pentru Paște

Ministrul de Interne Marcel Vela a anunțat miercuri seara noile reguli luate împreună cu Patriarhul României, ÎPS Daniel, în legătură cu măsurile pentru distribuirea către populație a Sfintelor Paști și a Luminii Sfinte.

Așadar, ministrul a transmis că slujbele de la biserici vor avea loc fără credincioși, iar Sfintele Paști și Lumina Sfântă vor fi distribuite la cererea oamenilor, de către personalul clerical însoțit de maximum cinci persoane, purtând echipamente de protecție.

De asemenea, Pâinea Sfântă va fi distribuită la domiciliul credincioșilor vineri și sâmbătă, în intervalul orar 08.00-17.00 și în prima zi de Paște, între orele 06.00-12.00.

În noaptea de Înviere, lumina va fi distribuită sâmbătă, 18 aprilie, începând cu ora 20.00.

Credincioșii vor primi Pâinea Sfântă și lumină din pragul casei sau de la fereastră, iar în cazul persoanelor care stau la bloc, va fi un reprezentant care va avea echipament de protecție și care va distribui și celorlalte persoane.

Klaus Iohannis i-a cerut ministrului de Interne să schimbe regulile

Noile măsuri anunțate de Marcel Vela miercuri seara, au venit după ce Klaus IOhannis i-a cerut miercuri, în timpul unei declarații de presă să schimbe acordul luat împreună cu Patriarhia Română. „Stați acasă! Altfel, după sărbători vom avea înmormântări!” a spus Președintele României.

Marți seara, 13 aprilie, ministrul Afacerilor Interne anunțase inițial că a fost semnat un acord între MAI și Patriarhia Română, care prevede alianța pentru împărțirea Luminii Sfinte și a Sfintelor Paști pentru toți credincioșii.

În timpul zilei de miercuri, aceste măsuri au fost aspru criticate, pentru că la distribuirea luminii și a Sfintelor Paști, trebuiau să intervină și lucrătorii ministerului de Interne, iar credincioșii puteau merge la biserică să le ridice.

Noul acord dintre MAI și BOR

„Având în vedere estimările recente ale specialiştilor referitoare la extinderea pandemiei în următoarele două săptămâni, pentru a spori măsurile de prevenire a infecţiei cu noul coronavirus, Acordul Patriarhiei Române şi Ministerului Afacerilor Interne, din data de 14 aprilie 2020, se modifică după cum urmează:

Având în vedere estimările recente ale specialiştilor referitoare la extinderea pandemiei în următoarele două săptămâni, pentru a spori măsurile de prevenire a infecţiei cu noul coronavirus, Acordul Patriarhiei Române şi Ministerului Afacerilor Interne, din data de 14 aprilie 2020, se modifică după cum urmează:

Slujbele religioase din noaptea de Înviere se vor oficia cu respectarea îndrumărilor Bisericii Ortodoxe Române şi prevederilor din ordonanţele militare privind reuniunile publice şi distanțarea fizică, fără participarea credincioşilor în incinta, în curtea sau în apropierea lăcaşurilor de cult.

2. Pâinea binecuvântată, în formă de prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită Paști (sfinţită joi, 16 aprilie 2020), va fi distribuită la domiciliul credincioşilor din toate parohiile de către personalul clerical şi voluntarii din parohie, vineri, 17 aprilie 2020 și sâmbătă, 18 aprilie 2020, în intervalul orar 08.00 – 17.00, şi în prima zi de Paşti, între orele 06.00 –12.00, la solicitarea credincioşilor.
3. Sfânta Lumină va fi distribuită în parohii de către personalul clerical şi maximum 5 voluntari, sâmbătă, 18 aprilie 2020, începând cu ora 20.00.

4. Clericii din fiecare parohie, ajutaţi de un număr de maximum 5 voluntari cu echipament de protecţie (mască şi mănuşi), în calitate de organizatori, vor asigura distribuirea Paştilor sau a Sfintei Lumini, respectând reglementările prevăzute în ordonanţele militare, având asupra lor cartea de identitate şi, ca semn distinctiv, banderolă albă pe braţ, precum şi un ecuson cu date de identificare, ștampilat de parohie.

5. Credincioşii vor primi Paştile sau Sfânta Lumină din pragul casei ori de la fereastră, fără a ieşi în stradă, iar în zona locuințelor multifamiliale acestea vor fi înmânate unui reprezentant desemnat de Asociaţia de proprietari sau de chiriaşi, care va purta echipament de protecţie (mască şi mănuşi).

6. În spitalele unde nu există preot de caritate, cadrele Ministerului Afacerilor Interne aflate în misiune în noaptea de Înviere vor distribui Sfânta Lumină acestor unităţi, precum şi centrelor sociale şi centrelor de carantină.

7. Structurile coordonate de către Ministerul Afacerilor Interne (Poliţie, Poliţie de frontieră, Jandarmerie, Pompieri, Poliţie locală şi cadrele Ministerului Apărării Naţionale) vor asigura ordinea publică pe toată durata distribuirii Paştilor şi a Sfintei Lumini, precum şi respectarea reglementărilor prevăzute în ordonanţele militare privind eliminarea riscului de răspândire a noului coronavirus.

Patriarhia Română

† DANIELPatriarhul României Ministerul Afacerilor Interne

Ion – Marcel VELA Ministrul Afacerilor Interne”

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro