Redactia.ro
Home » Știri » Miracol la Iași: O femeie aflată în comă și-a revenit brusc și a început să cânte. Reacția medicilor

Miracol la Iași: O femeie aflată în comă și-a revenit brusc și a început să cânte. Reacția medicilor

Șefă de clinică din Iași, demisă pentru că și-a favorizat părinții: au stat internați 1.229 de zile în 6 ani

În lumea medicală, cazurile neobișnuite și inexplicabile nu sunt o raritate, dar uneori, există situații care provoacă chiar și pe cei mai experimentați specialiști să își depășească limitele cunoașterii științifice. Un astfel de caz s-a întâmplat la Spitalul ”Sf. Spiridon” din Iași, în care o femeie aflată în comă și-a revenit brusc, într-un mod care a provocat nu doar ușurare, ci și admirație, atât din partea personalului medical, cât și din partea familiei. Povestea acestui caz este marcată de mister, credință și profesionalism.

Un caz neobișnuit care a pus știința la încercare

Prof. univ. dr. Cristian Lupașcu, șeful Clinicii II Chirurgie și al Centrului de Prelevare Multiorgan și Transplant Hepatic de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, a relatat această poveste pentru Ziarul de Iași. Pacienta, o asistentă medicală din Bacău, care studiase și canto, a fost diagnosticată cu ciroză hepatică post-hepatită de tip C, o afecțiune gravă ce necesită un transplant hepatic pentru a-i salva viața.

După o perioadă de doi ani de așteptare pe lista de transplant, femeia a primit în sfârșit un ficat nou în 2019, iar intervenția părea să fie un succes. În primele zile după operație, evoluția era bună, iar medicii se așteptau la o recuperare completă. Însă, la șase zile postoperator, lucrurile au luat o turnură neașteptată: pacienta a intrat în comă, fără nicio explicație clară. Această schimbare dramatică a stării ei a provocat neliniște în echipa medicală și a adus o serie de investigații suplimentare.

Coma și incertitudinea medicală

Femeia nu mai răspundea la stimuli, iar medicii au început să facă toate demersurile necesare pentru a descoperi cauza acestei stări. Au fost efectuate diverse investigații imagistice, iar cei mai buni neurologi din Iași, dar și un profesor de neurologie din SUA, au fost consultați. Cu toate acestea, toți specialiștii au ajuns la aceeași concluzie: nu mai văzuseră un caz similar și nu aveau speranțe că pacienta își va reveni vreodată.

”Deși nu răspundea la stimuli, grefa funcționa foarte bine, la fel și inima și celelalte organe. Dar neurologic, era în comă. Ne-am gândit la un AVC, dar l-am exclus după primirea rezultatelor. Prognosticul era sumbru. L-am anunțat și pe fiul ei, care era medic, că mama sa are șanse minime”, a declarat prof. univ. dr. Cristian Lupașcu.

Chiar dacă starea neurologică a pacientei nu arăta niciun semn de îmbunătățire, ficatul transplantat și celelalte organe continuau să funcționeze perfect. Echipa medicală era în impas. Cu toate tehnicile moderne și expertiza la dispoziție, nimeni nu putea explica de ce femeia intrase în comă sau dacă avea vreo șansă de recuperare. Medicul Lupașcu recunoaște că a fost un moment de mare incertitudine, atât pentru echipă, cât și pentru familia pacientei.

Recuperarea miraculoasă

După două săptămâni de comă, când șansele păreau să dispară complet, pacienta a început să își revină încet. Deși inițial progresul era abia sesizabil, în fiecare zi apărea câte un mic semn de speranță. „Mă duceam în fiecare zi la patul ei și chiar dacă era în comă îi vorbeam și o strigam pe nume. La un moment dat a început să miște puțin globii oculari și apoi în fiecare zi făcea progrese minuscule”, a povestit medicul.

Aceste progrese au culminat într-un moment neașteptat și emoționant. Deși limbajul femeii era ultima abilitate care părea să se recupereze, medicul Lupașcu a avut o intuiție aparte. „Într-o zi, aflându-mă lângă patul ei, mi-a venit în minte să îi cer să cânte o notă muzicală și i-am spus să îmi dea un LA minor. Într-o secundă am auzit din gura pacientei nota muzicală. Toți medicii care erau atunci în salon au început să aplaude”, a declarat doctorul.

Recuperarea corticală a fost lentă, dar constantă. După acest episod, pacienta a continuat să facă progrese vizibile, reluând, treptat, funcțiile cognitive și motorii. Faptul că a reușit să cânte un LA minor i-a dat medicului certitudinea că femeia va reuși să își revină complet, iar aceasta a devenit un simbol al determinării și rezilienței.

Minune sau știință?

Deși cazul poate fi interpretat din multiple perspective, medicul Lupașcu a abordat și o explicație științifică, încercând să ofere un răspuns celor care căutau rațiuni logice. ”Medical vorbind, probabil că a fost vorba de două lucruri. Primul se referă la faptul că a stat poate prea mult pe lista de așteptare și creierul ei aflat în această insuficiență hepatică a avut mai mult de suferit decât la alți pacienți. Iar al doilea aspect a fost acela că, văzând-o în această stare de comă, i-am schimbat complet medicația pe care i-o dădeam la început”.

Totuși, chiar și după încercările de a oferi o explicație științifică, medicul a recunoscut că nu toate cazurile pot fi explicate în totalitate prin prisma științei moderne. „Nu cercetăm minunile lui Dumnezeu”, a spus acesta, sugerând că uneori, recuperările miraculoase pot depăși orice logică medicală.

O lecție de speranță și profesionalism

Acest caz ne arată, o dată în plus, cât de complexă este relația dintre medicină și imprevizibil. Deși avem la dispoziție tehnologii avansate și cunoștințe aprofundate, uneori corpul uman reacționează într-un mod pe care nu îl putem prevedea. Pentru medicii care au tratat această pacientă, situația a fost o provocare, dar și o lecție de umilință și respect față de puterea de regenerare a ființei umane.

Pacienta a continuat să își recupereze abilitățile de vorbire prin exerciții logopedice și, la trei luni de la intervenție, reușea să articuleze cu dificultate cuvintele. După un an, femeia putea deja să vorbească normal, iar viața ei a revenit treptat la normalitate. Momentul în care a cântat nota muzicală i-a rămas întipărit în memorie medicului Lupașcu, ca un simbol al speranței și al reușitei.

Acest caz ne reamintește că medicina nu este doar despre tratamente și intervenții chirurgicale; este și despre capacitatea de a oferi speranță, de a crede în miracole și de a nu renunța niciodată, chiar și atunci când totul pare pierdut. Femeia care a intrat în comă și a început să cânte la revenire rămâne o mărturie vie a complexității și frumuseții vieții.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect