Redactia.ro
Home » Știri » Moțiunea de cenzură a fost adoptată. Guvernul Orban este demis

Moțiunea de cenzură a fost adoptată. Guvernul Orban este demis

GALERIE FOTO (2) ludovic orban

Parlamentul a adoptat moțiunea de cenzură inițiată de PSD și UDMR împotriva Guvernului Orban. Au fost 261 voturi „pentru”, cu multe peste numărul necesar de 233.

În favoarea ei a votat și un senator PNL.

Parlamentul a adoptat, miercuri, moţiunea de cenzură intitulată „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”, semnată de 208 parlamentari PSD și UDMR după ce Guvernul Orban şi-a angajat răspunderea pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul a căzut, transmite g4media.ro. Conform unor surse parlamentare, 261 de parlamentari au votat pentru căderea Guvernului, iar 139 împotrivă.

Orban și-a prevăzut plecarea

Ludovic Orban a făcut marți, în ședința de Guvern, bilanțul celor 3 luni de guvernare. Acesta a apreciat că ritmul de îndeplinire a obiectivelor asumate este “absolut impresionant”, în comparaţie cu realizările cabinetelor PSD.

„Împlinim frumoasa vârstă de trei luni şi m-am uitat în programul de guvernare. Vă readuceţi aminte că gradul de îndeplinire a programului de guvernare de către guvernele PSD după trei ani şi aproape jumătate era de sub 15% raportat la obiectivele stabilite în programul de guvernare.

Uitându-mă la programul de guvernare – sigur m-am uitat des la programul de guvernare – vreau să vă spun că este absolut impresionant ritmul de îndeplinire a angajamentelor. (…) Practic, putem să fim extrem de mulţumiţi de acţiunea foarte angajată a Guvernului, de rapiditatea cu care am găsit soluţii, nu numai la problemele pe care le-am inclus în programul de guvernare, ci la multitudinea de probleme cu care am fost confruntaţi datorită administrării catastrofale a treburilor publice în ultimii ani”, a spus prim-ministrul în debutul şedinţei de Guvern, conform Agerpres.

pnl

Ce urmează după demiterea Guvernului Orban

Potrivit Constituției, Guvernul Orban îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor administrative (cum ar fi plata salariilor pentru bugetari), până la depunerea jurământului de către membrii noului cabinet. Nu mai poate adopta ordonanțe simple sau de urgență și are puteri limitate până la instalarea unui nou guvern.

Președintele Klaus Iohannis este cel care va desemna un nou premier, care va trebui supus votului din Parlament. Urmează consultări la Cotroceni înainte de nominalizarea unui nou premier.

De celalată parte, PSD, prin vocea președintelui Marcel Ciolacu a anunțat că PSD va propune pentru funcția de premier „un intelectual de stânga”, care „va fi greu de refuzat” de către președintele Klaus Iohannis.

„Noi dorim în primul rând să dăm Guvernul Orban jos și cred că vom reuși miercuri. Mai departe intrăm într-o logică constituțională. Din discuțiile avute cu colegii mei din teritoriu și cu parlamentarii urmează ca PSD să meargă la președintele României cu o propunere de prim-ministru, nu membru al PSD. O să mergem ca propunere cu un intelectual de stânga și un om care va fi greu de refuzat de către președintele României. Avem această propunere, nu e membru de partid”, a spus Marcel Ciolacu.

În acest context, trei nume sunt vehiculate în partid: Vasile Dâncu, Cristian Socol și Remus Pricopie.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: