Redactia.ro
Home » Știri » Motive de bucurie pentru românii care cumpără, de la supermarket, cu bonuri de masă: se umple coşul?!

Motive de bucurie pentru românii care cumpără, de la supermarket, cu bonuri de masă: se umple coşul?!

Cărucioarele de la supermarket au un compartiment secret! L-ai observat vreodată? Mulți români nu știu de el

Categoriile sociale care sunt plătite inclusiv în bonuri de masă au motive de bucurie: valoarea acestor tichete va creşte. Potrivit unui proiect al Ministerului Muncii, acest lucru se va întâmpla din aprilie.

Din păcate, mărirea va fi nesemnificativă.

Bonurile de mască cresc doar cu câţiva bani

Documentul pus în discuție de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale prevede creșterea tichetului de masă de la 20,09 la 20,17 lei. Ultima dată când tichetelor de masă le-a crescut valoarea maximă a fost în luna octombrie a anului trecut, când suma a fost majorată de la 20,01 lei la 20,09 lei.

Autorităţile atrag atenţia că tichetele de masă nu mai pot fi date decât pe card din luna februarie, nu și în formă materială, cum s-a putut până acum. Probabil cel mai popular beneficiu extrasalarial pe care îl oferă firmele, tichetele de masă au o destinație precisă: achitarea mesei sau achiziționarea de produse alimentare.

Angajatorii trebuie să reţină că aceste tichete nu se pot include însă în minimul cu care trebuie să fie plătit un angajat. Adică, dacă un angajat e plătit cu minimul pe economie, în acest minim nu pot intra tichetele de masă, ci acordarea lor ar însemna, practic, ceva în plus la respectivul salariu minim.

Când nu se acordă tichete de masă:

Angajaţii trebuie să ştie că nu pot primi bonuri de masă chiar oricând. Iată care sunt acele perioade din an:

  • sunt în concediu de odihnă;
  • beneficiază de zile libere plătite, în cazul unor evenimente familiale deosebite;
  • beneficiază de alte zile libere acordate conform legii sau contractelor colective de muncă;
  • sunt delegați sau detașați în afara localității în care își au locul permanent de muncă și primesc indemnizație de delegare sau de detașare;
  • se află în concediu pentru incapacitate temporară de muncă;
  • sunt absenți de la locul de muncă ori se află în alte situații stabilite de angajator împreună cu organizațiile sindicale ori, după caz, cu reprezentanții salariaților.

Tichetele de masă pot fi utilizate doar în unităţi de alimentaţie publică, magazine alimentare, cantine-restaurant, bufete sau orice alte tipuri de unităţi care comercializează produse alimentare şi care au încheiat contracte de prestare a serviciilor reglementate de prezenta lege cu unităţile emitente de tichete de masă şi trebuie să permită, în mod exclusiv, utilizarea tichetelor pentru achitarea mesei sau pentru achiziţionarea de produse alimentare, inclusiv pentru plata online a acestora.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: