Redactia.ro
Home » Stil de viață » Motivul pentru care cerul este albastru. Ce nu poate percepe ochiul uman

Motivul pentru care cerul este albastru. Ce nu poate percepe ochiul uman

Motivul pentru care cerul este albastru. Ce nu poate percepe ochiul uman

În fiecare zi, dacă este senin ne bucurăm de un albastru infinit, care ne urmărește peste tot: cerul. Oriunde am privi, cerul este de această culoare, el fiind sursă de inspirație pentru muzică, pictură și nu numai. Dar tot ceea ce vedem noi este, de fapt, o iluzie optică! Cerul nu este, de fapt albastru, iar dacă există persoane care nu cred, totul are o explicație științifică. 

La baza acestui fenomen stă moleculele de aer. Acestea absorb lumina albastră, iar apoi o emit înapoi, cu același grav de rapiditate. Așa se explică faptul că noi percepem cerul ca fiind albastru, deși el nu este în realitate așa. Lumina albastră reflectată este împrăștiată pe tot cerul, iar atunci când noi ne uităm în sus, tot ce putem vedea este albastru în fața ochilor.

Motivul pentru care cerul este albastru

Fenomenul este explicat mai pe larg de fizicianul Cristian Presură, autorul volumului „Fizica povestită”. Acesta spune că singura culoare care este împrăștiată mai puternic decât toate celelalte este albastrul, iar explicația este una simplă: lungimea de undă a acestei culori este mai mică decât a celorlalte.

„Responsabilă de culoarea albastră a cerului este atmosfera Pământului, care împrăștie lumina ce vine de la Soare în toate direcțiile. Efectul, însă, depinde de culoare. Există însă o diferență crucială: culoarea albastră este împrăștiată mai puternic decât celelalte culori, cum ar fi culoarea roșie. De ce? Pentru că lungimea de undă a culorii albastre este mai mică; într-un fel, culoarea albastră este mai sensibilă la structurile microscopice ale atmosferei”, a clarificat Cristian Presură.

Putem face un experiment cu lapte

Mai mult decât atât, specialistul ne pune la dispoziție și un experiment, pe care îl putem face noi acasă, pentru a ne demonstra că știința are dreptate.

„Putem verifica acest lucru printr-un experiment de bucătărie. Astfel, să turnăm puțin lapte într-un vas curat cu apă. După ce omogenizăm laptele, luminăm vasul cu o lanternă. Micile structuri moleculare ale laptelui vor sparge lumina albă în culorile sale și va împrăștia cel mai eficient culoarea albastră. În scurt timp, întregul vas capătă culoarea albastră”, concluzionează fizicianul.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: