Redactia.ro
Home » Știri » Motivul pentru care nu trebuie să stai mai mult de 10 minute la duș. Riscurile la care te expui

Motivul pentru care nu trebuie să stai mai mult de 10 minute la duș. Riscurile la care te expui

Dușul este o parte esențială a rutinei zilnice, mai ales în timpul verii, când temperaturile ridicate creează un disconfort accentuat. Cu toate acestea, specialiștii în sănătate avertizează că petrecerea unei perioade îndelungate sub jetul de apă poate prezenta riscuri neașteptate pentru sănătate. În acest articol, vom explora motivele pentru care nu ar trebui să stăm la duș mai mult de 10 minute și ce spun medicii despre această practică.

De ce nu trebuie să stai sub duș mai mult de 10 minute

Dușul este reconfortant și necesar pentru hidratarea corpului și îndepărtarea impurităților. Însă, specialiștii de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) recomandă ca durata unui duș să fie de aproximativ 8 minute. Dermatologul Edidiong Kaminska susține că dușul nu ar trebui să dureze mai mult de 5-10 minute. Deși acest interval poate părea insuficient pentru curățarea completă, medicul explică faptul că este suficient pentru a asigura o igienă adecvată și pentru a hidrata pielea.

Riscurile dușurilor prelungite

Uscarea pielii

Apa fierbinte, în special, poate deshidrata pielea, ducând la senzații de mâncărime, roșeață și iritații. Acest lucru se întâmplă deoarece apa caldă îndepărtează uleiurile naturale care protejează și mențin pielea hidratată.
Pierderea uleiurilor naturale

Pielea noastră produce în mod natural uleiuri care ajută la menținerea hidratării și la protejarea împotriva agenților externi. Dușurile prelungite, mai ales cu apă fierbinte, pot elimina aceste uleiuri, lăsând pielea vulnerabilă la uscare și la diverse afecțiuni dermatologice.
Impactul asupra scalpului și părului

Spălarea zilnică a scalpului și părului poate duce la deshidratarea acestora. Medicii recomandă spălarea părului de aproximativ două ori pe săptămână pentru a menține sănătatea scalpului și a firului de păr.
Riscuri pentru sănătatea generală

Expunerea prelungită la apă fierbinte poate afecta circulația și poate cauza probleme de tensiune arterială, mai ales în cazul persoanelor sensibile.

Recomandări pentru un duș sănătos

Limitarea timpului petrecut sub duș

Specialiștii recomandă setarea unui temporizator pentru a te asigura că nu depășești 10 minute la duș. De asemenea, folosirea unui cap de duș eficient, cu un debit redus de apă, poate ajuta la economisirea apei și la reducerea timpului petrecut sub duș.
Ajustarea temperaturii apei

Apa călduță este ideală pentru dușurile zilnice. Evită apa foarte fierbinte, mai ales în timpul verii, pentru a preveni uscarea pielii și alte probleme dermatologice. În timpul iernii, apa mai caldă poate fi tolerată mai bine, dar totuși ar trebui evitată apa extrem de fierbinte.
Spălarea scalpului și părului

Pentru a menține sănătatea scalpului și a părului, nu este necesar să le speli zilnic. De două ori pe săptămână este suficient pentru majoritatea tipurilor de păr.

Hidratarea pielii

După duș, aplică o cremă hidratantă pentru a reface bariera de protecție a pielii și pentru a preveni deshidratarea.
Beneficiile ecologice ale dușurilor scurte
Reducerea timpului petrecut sub duș nu este doar benefică pentru sănătatea ta, ci și pentru mediu. Un duș de 5 minute consumă aproximativ 50-60 de litri de apă, în timp ce un duș de 10 minute poate consuma dublul acestei cantități. Imaginați-vă impactul pe care l-ar avea un duș de peste 10 minute asupra consumului de apă, mai ales în contextul global al resurselor limitate de apă.

Dușurile lungi și fierbinți pot părea o modalitate plăcută de a te relaxa, dar ele vin cu riscuri pentru sănătatea pielii și a părului, precum și pentru starea ta generală de bine. Limitarea timpului petrecut sub duș la maximum 10 minute, folosirea apei călduțe și adoptarea unor obiceiuri de igienă adecvate pot contribui la menținerea sănătății și la protejarea mediului. Așadar, data viitoare când faci duș, amintește-ți de aceste recomandări și bucură-te de beneficiile unei rutine de îngrijire mai scurte și mai sănătoase.

 

 

 

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: