Redactia.ro
Home » Știri » NATO activează planurile de apărare pentru Europa de Est. Este prima oară în istorie când se întâmplă acest lucru

NATO activează planurile de apărare pentru Europa de Est. Este prima oară în istorie când se întâmplă acest lucru

Tensiunile dintre Ucraina și Rusia și-au atins punctul maxim joi, 24 februarie, când Vladimir Putin a decis începerea războiului. În aparență o „operațiune militară specială”, atacurile trupelor rusești au vizat mai multe zone importante din Ucraina, printre care Harkiv, Dnipro, Mariupol, Kiev și Odesa, dar și Cernobîl, după cum a anunțat recent președintele Volodimir Zlenski.

NATO activează planurile de apărare pentru Europa de Est. Este prima oară în istorie când se întâmplă acest lucru

Izbucnirea războiului între Ucraina și Rusia va avea repercusiuni serioase, atât pe plan economic, cât și militar și politic. NATO a anunțat că va activa pentru prima oară în istorie planurile de apărare pentru Europa de Est, după cum au declarat joi pentru DPA surse din cadrul Alianţei Nord-Atlantice, relatează Agerpres.

Evenimentele recente de pe teritoriul Ucrainei în urma deciziei lui Vladimir Putin reprezintă în prezent o amenințare a securității europene, în special pentru statele de pe frontul estic. În trecut, s-a discutat despre măsurile care vor fi luate în cazul izbucnirii unui conflict militar, iar acum oficialii au venit și cu propuneri:  vor fi aduse forţe suplimentare în Europa de Est şi se vor lua  măsuri adiţionale „pentru a întări şi mai mult descurajarea şi apărarea pe teritoriul Alianţe. De asemenea, se va organiza vineri un summit de urgenţă, în care se vor discuta aceste măsuri.

„Acţiunile Rusiei constituie o ameninţare serioasă pentru securitatea euro-atlantică şi vor avea consecinţe geostrategice”, a transmis NATO la finalul unei reuniuni a ambasadorilor la Bruxelles ai statelor membre.

În decursul zilei de joi, mai multe state membre NATO, printre care și România, au cerut activarea Articolului 4 al  Tratatului de la Washington. Discuțiile de vineri vor avea în vedere și acest lucru, iar securitatea statelor membre ale Alianței va fi prioritară.

„Astăzi, am desfăşurat consultări în baza Articolului 4 al Tratatului de la Washington. Am decis, în concordanţă cu planurile noastre defensive de apărare a tuturor aliaţilor, să luăm măsuri suplimentare pentru a întări şi mai mult descurajarea şi apărarea pe teritoriul Alianţei. Măsurile noastre sunt şi rămân preventive, proporţionale şi de non-escaladare. NATO va continua să ia toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea şi apărarea tuturor Aliaţilor“, subliniază comunicatul comun.

România va avea un Grup de Luptă Permanent al NATO

Decizia ca în România să se înființeze un Grup de Luptă Permanent al NATO s-a discutat încă de la primele semne ale războiului, din luna Februarie. Aceste grupuri, cunoscute și sub numele de „prezență avansată consolidată”, sunt grupuri de militari cu experirnță, care vor sta pe teritoriul țării noastre permanent, fiind gata de luptă în orice moment.

„În contextul evenimentelor din Ucraina și în jurul acesteia, a prezenței trupelor rusești în Belarus, luăm acum în considerare următorii pași, inclusiv grupuri de luptă în România și în sud-estul Alianței”, a spus șeful NATO, pe 17 februarie.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: